БДЗП с множество инициативи на "Селското стопанство и всичко за него"

За втора поредна година Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще участва на международното изложение "Селското стопанство и всичко за него", което тази година ще се състои от 27 до 31 август в спортен комплекс „Простор“ в Добрич.

БДЗП с множество инициативи на "Селското стопанство и всичко за него"

На щанда на БДЗП гостите на изложението ще имат възможност да научат повече за птиците в земеделските земи. Ще бъдат изложени дългоочакваното печатно издание "Полеви определител на птиците на Европа, Северна Африка и Близкия Изток“, ръчноизработени къщички за птици, значки на емблематични за Добруджа видове птици и други материали.

В деня на откриването на изложението, 27 август - вторник, за най-малките посетители от 16.00 до 18.00 ч. е организирана работилница с образователни игри, чрез които да опознаят птиците на Добруджа. Заниманията са подходящи за деца на възраст от 7 до 13 години.

Изложението съвпада с началото на националната дарителска кампания, организирана от БДЗП, за събиране на семена за зимното подхранване на дивите птици „Зрънце любов“. Инициативата дава възможност на земеделските производители в България да подкрепят кампанията като дарят слънчоглед, пшеница, просо и други зърнени култури. Дарените семена ще бъдат използвани за подхранване на дивите птици, което БДЗП традиционно организира всяка зима. Желаещите да подкрепят инициативата ще имат възможност да заявят своите дарения на щанда на БДЗП по време на изложението.

На 28 август, сряда, ще бъде открита фотоизложбата „Зрънце любов“, която включва 15 фотографии на диви птици. Фотосите са селектирани след провеждането на фотоконкурс за най-добра снимка на тема "Зрънце любов във вашия фотообектив", организиран от БДЗП. Изложбата е част от националната кампания за подхранване на дивите пойни птици в България.

На 29 август, четвъртък, безплатно ще бъде прожектиран научнопопулярният филм за дивите птици в България „Те отлитат“. 40-минутният филм, който гостува в Добрич за втори път, разказва за най-редките и застрашени от изчезване видове птици - червеногуша гъска, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов и къдроглав пеликан. Филмът е създаден от БДЗП и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Желаещите ще имат възможност както да се запишат, така и да подновят своето членство в БДЗП. Всеки нов член ще получи за подарък печатно издание „Птици в градината – наръчник на любителя“.

Изложението "Селското стопанство и всичко за него", организирано от "Добрички панаир" АД, представя селскостопанска техника от водещи български и чуждестранни производители, семена и торове, специализирана литература, лабораторна апаратура, инвентар и оборудване, препарати за растителна защита и други.


БДЗП