Задържаха добричлия, осъден от полските власти за побой и обир

Окръжен съд –Добрич взе мярка за неотклонение задържане под стража на 48-годишния Джеват И. Х. от гр. Добрич. Тя е наложена във връзка с издадена срещу него Европейска заповед за арест от Окръжния съд в гр. Ополе, Република Полша.

Задържаха добричлия, осъден от полските власти за побой и обир

Полските съдебни власти издирват Джеват, за да изтърпи остатък от 1 година 11 месеца и 20 дни лишаване от свобода по наложено му наказание. Той е бил осъден с влязла в сила присъда на Районен съд в гр. Брзег от 26.06.2001 г. на 2 години лишаване от свобода. 48-годишният е бил признат за виновен в това, че през периода 31.10.1996 г. до 02.11.1996 г. в Брзег и Янов, действайки съвместно и в споразумение с други лица на 31.10.1996 г. е извършил побой на полски гражданин, заплашвайки го с убийство и палеж на къщата му, като го принудил да му предаде дрехи и други предмети на стойност не по-малко от 19 080 полски злоти. Пак на 01.11.1996 г. в Янов, община Олезанка, заплашвайки, че ще го удави в река Одра, е извършил рекет на същия полски гражданин, принуждавайки го по този начин да предаде телевизор заедно с дистанционно на стойност 1200 полски злоти. На 02.11.1996 г. в Янов, действайки съвместно и в споразумение с други лица е извършил побой с юмруци, нанесен по лицето, ритане с крака по цялото му тяло, и е принудил друг полски гражданин да му предаде останалите дрехи  - яке на стойност 100 злоти, анцуг за 400 злоти, пуловер за 50 злоти и козметика.

Съдебните власти на Република Полша са обявили Джеват за издирване с цел арест и екстрадиция. На 27.07.2013 г. той е бил установен при проверка на ГКПП Кардам на излизащ от страната лек автомобил и задържан.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич пледира днес, че от събраните по делото материали и Европейската заповед за арест може да се направи обосновано предположение, че съществува реална опасност Джеват да се укрие или да извърши друго престъпление. Това дава основание той да бъде задържан под стража до предаването му по Европейската заповед за арест. Прокурорът обърна внимание, че според полския Наказателен кодекс давностния срок на наложената на 48-годишния присъда изтича през май 2016 г., затова е справедливо наказанието да бъде изтърпяно.

Адвокатът на Джеват поиска да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение до делото за разглеждане на искането за предаването му на полските власти. Защитникът посочи, че от датата на извършване на деянието, за което е осъден, са изминали почти 17 години, а от влизане в сила на присъдата му повече от 12 години. По българския Наказателен кодекс давностните срокове са изтекли, затова няма основания за предаване на подзащитния му на полските власти. Адвокатът смята, че не е налице опасност той да се укрие или да стори друго деяние.

Окръжен съд, след като се запозна с искането на прокуратурата за задържане под стража на Джеват, с издадената срещу него Европейска заповед за арест и със становищата на страните, установи, че по това дело следва да обсъди само основанията за задържане на търсеното от полските съдебни власти лице. В следващо съдебно заседание за разглеждане по същество на искането той да бъде предаден на полската страна, съдът трябва да прецени доводите за давностния срок на извършеното от него престъпление и на постановената присъда. С тези аргументи Окръжен съд – Добрич взе мярка за неотклонение задържане под стража на Джеват въз основа на постановената срещу него Европейска заповед за арест.

Определението на решаващия съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.