Съдът изиска повторно доказателства по дело за екстрадиция на каварненец в Полша

Добричкия окръжен съд отложи за събиране на доказателства делото, образувано по искането на Окръжна прокуратура – Добрич, за предаване на полските власти на 45-годишния Живко И. Ш. от Каварна. Той бе задържан под страна на 10.02.2011 г. във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд на Ополе, Република Полша на 28.12.2010 г.

Съдът изиска повторно доказателства по дело за екстрадиция на каварненец в Полша
Полските власти търсят каварненеца за изпълнение на постановена срещу него от Районния съд в Ополе присъда лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца. Той е осъден на 10.12.1996 г. за престъпления против собствеността и против личността. Районният съд го е признал за виновен, че на 07.05.1996 г. в Ополе в условия на продължавано престъпление е отнел чужди движими вещи – документ за личен автомобил Хонда, ключове за нея и 5 000 германски марки, равни на 8 650 полски злоти, собственост на друго лице. Използвайки ключовете той е извършил кражба чрез взлом на посочения автомобил, чиято стойност е 5 218 полски злоти.

От 11 до 23 април 1996 г. в Ополе и Вроцлав в условия на продължавано престъпление, той е склонявал към проституция друго лице с користна цел, което му е донесло не по-малко от 5 000 полски злоти.

На предходното заседание по делото Добричкият окръжен съд изиска от Окръжен съд – Ополе, копие от присъдата на Живко Ш. и мотивите към нея, информация дали той е търпял мярка за неотклонение в Полша, и дали са били предприети действия за изпълнение на наложеното му наказание. За днешното съдебно заседание отговор не е получен. По тази причина Добричкият окръжен съд отложи делото и разпореди информацията да бъде повторно изискана.

В съдебната зала Живко Ш. не изрази съгласие да бъде доброволно предаден на полските съдебни власти.

Делото ще продължи на 21.02.2011 г.