Не може да правим модерна държава без развито местно самоуправление

Това заяви Тодор Попов - председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Не може да правим модерна държава без развито местно самоуправление

УС на НСОРБ провежда свое заседание днес в Добрич. С него се поставя началото на нова инициатива - по договорка с министър-председателя на всяко изнесено заседание ще присъства по един ресорен министър. Днес УС на НСОРБ провежда работна среща с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.



Основен акцент в срещата ще бъде стартирането на Съвет по децентрализация, обясни кметът на Пазарджик Тодор Попов - председател на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. От 10 годни се говори за децентрализация в България, за делегиране на финансови, логистични и други правомощия на общините, коментира той. Надявам се този съвет да заработи, защото не може да правим модерна държава без развито местно самоуправление, заяви Тодор Попов. Искаме обаче конкренти резултати от съвета, който трябва да заработи през следващия месец, ако само ще пишем измислени стратегии и ще си губим времето, нашите представители ще напускат работата му, допълни председателят на УС на НСОРБ.

На срещата с министър Терзиева ще се обсъдят състоянието на проектите по настоящата оперативна програма и тези от следващия програмен период "Региони в растеж" 2014 - 2020.

Ще се постави и въпросът за повече средства от държавата за поддръжка на общинската пътна мрежа. 23 000 км. или 63% от всички пътища в страната са общински. За тяхното поддържане всички общини в България получават 40-50 милиона лева на година, което е крайно недостатъчно, смятат от НСОРБ.

От сдружението ще предложат и промяна в Закона за черноморското крайбрежие, с която мораториумът за строеж да не важи за обекти публична общинска собственост, тъй като това означава общините да спрат изграждането на пречиствателни станции и други съоръжения, за които са спечелени европейски средства.

Тодор Попов заяви, че дефицитите на общините не се дължат на лошо управление, а на драстично съкращение на държавните трансфери и собствените приходи, при задържане на очакваното от гражданите ниво на предлаганите от общините услуги. Общият дефицит на общините в България е 150 милиона лева, което е под 5% от общите задължения на държавата. Той смята, че не може да се стигне до фалити на общини.

Тодор Попов сподели, че от много години не е бил в Добрич и е много приятно впечатлен от града, за което поздрави кмета Детелина Николова.