Цветанов: Изяснено е как е поставена бомбата пред в. „Галерия"

Изяснено е как е поставенa бомбата пред вестник „Галерия" и как е задействана. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти. Цветанов обясни, че има очертаващи се версии, но според него не трябва да ги споделя, защото все още няма достатъчно доказателства, за да бъдат потвърдени. Всичко е възможно, каза той. По думите му засега доминират една-две от многото версии, по които се работи.

Цветанов: Изяснено е как е поставена бомбата пред в. „Галерия"

„Работим с пълна сила. Работим и за недопускането на подобни явления. Преди два дни имахме едно разкрито взривно устройство, което беше подготвено с цел да убие едно лице, което е криминално проявено, но можеше да има поражения и за близките, които живеят в това населено място в Пазарджик", каза министърът.


 

Цветанов беше категоричен, че когато има информация, МВР ще я разкрие. Според него е по- важно разкриването на престъплението да бъде качествено, а не нещо, което да не кореспондира с истината, за да бъде бързо.


Цветанов уточни, че една от разглежданите хипотези е, че денят на взрива не е избран случайно. „Отразяването на всичко, свързано с този инцидент, премина с популяризирането на работните посещения на четиримата еврокомисари. Дори пък някои политици казаха, че са отменени посещенията на някои от еврокомисарите с този инцидент. Това са толкова несериозни неща да бъдат дискутирани, но действително, с този взрив се е целяло и подобен вариант във връзка с посещението на тези представители от ЕК", каза вътрешният министър. По думите му за случая с взрива пред редакцията на в. „Галерия" се разпитват много хора. Министърът призова гражданите, които имат информация или са станали свидетели, да помогнат на разследването.

 

Вътрешният министър обясни още, че пикът на престъпления с поставени взривни устройства е бил при управлението на Иван Костов. „Имаше цитати от политици, че се връщаме в годините на прехода. Мога да им напомня само, че в годините на прехода, когато те управляваха, бомбите бяха ежедневие. `94-`95 година говорим за около 200 взрива, които са били констатирани на година. За времето, когато управляваше г-н Иван Костов, мога да кажа, че за 2000 година, тогава беше пикът - 161 взривни устройства, които са били на територията на страната", каза министърът. За сравнение, през 2010 година има 18 такива случая.

 

"Разбира се, че ние искаме да неутрализираме въобще подобен вид престъпна дейност. Всичко това е волята и организацията на работа в правоохранителната система през последните 15 месеца, за да ограничим отвличанията, когато имаме убийства, да концентрираме целия ресурс и то не само за убийства, но за всяко едно престъпление, което е изключително тежко и което би могло да има последствия в държавата. В тази посока работим много усилено и смятам, че успяваме да неутрализираме големи групи на организираната престъпност", каза Цветанов.


Според министъра фактът, че в последните 15 месеца няма знакови престъпления на тежката организирана престъпност, говори, че ведомството си върши добре работата.

 

Според вътрешния министър, страната ни технически ще бъде готова за членство в Шенген към 14 март.