Европейският дигитален музей "Европеана" гостува в Добрич

Европеана – дигиталното културно и научно хранилище на Европа ни сближава във време и пространство чрез пътуваща изложба през месец юли 2013 г. в град Добрич


Европейският дигитален музей "Европеана" гостува в Добрич

“Близки във времето и пространството” – пътуваща изложба, която олицетворява силата на културното наследство да свързва хора и места отвъд време и граници, продължава своята обиколка на България днес в Добрич благодарение на Европеана – европейския дигитален музей и библиотека и на основния ? партньор в България – регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна.

Европеана (www.europeana.eu) - Европейският дигитален музей и библиотека, заедно с основния си партньор в България - Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна, откри пътуваща изложба под надслов „Близки във времето и пространството”. Официалното откриване на изложбата се състоя на 5 юни 2013 г. в книжарница „Хеликон” в присъствието на Елинор Кени, Мениджър Европейски проекти Европеана, Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна, писателя Георги Господинов и Аксения Бонева, Главен експерт Дирекция „Културна политика” в Министерство на културата. Домакини на изложбата са регионалните библиотеки в 8 български града, както и в книжарниците „Хеликон”, в периода юни –  септември 2013 г. В град Добрич изложбата може да бъде видяна в Регионална библиотека „Дора Габе” в периода 9 юли -12 юли 2013 г.





Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” е със свободен достъп и гостува за седмица в регионалните библиотеки на градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич в периода юни - август.

„Близки във времето и пространството” започва в България, но за посетителите тя представлява културен портал към останалата част на Европа. Тя разкрива внимателно подбрани културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация на сайта на Европеана.  Изложбата показва също и европейски град – сроден на всеки един от българските градове като показва предмет или място от този град с подобна културна, научна,  историческа или религиозна значимост.  



Дигиталната колекция „Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на ХХ век”, с която Регионална библиотека «Дора Габе», съвместно с Регионален исторически музей Добрич се включиха в Европеана, съдържа пощенски картички от Добруджа /Добрич, (Базарджик), Каварна, Калиакра, Балчик, Силистра, Тутракан/, фотографии, запечатали знаменателни исторически събития, свързани с добруджанския край, както и портрети на изявени личности от културния и обществено-стопански живот на края. Тези уникални документи носят аромата и атмосферата на големите добруджански селища, душевността на техните граждани, житейската мъдрост и родолюбие на много достойни българи като Дора Габе, Йордан Йовков, Генерал Иван Колев, капитан Димитър Списаревски и др. Освен с тази колекция, регионалната библиотека участва в Европеана и с още една уникална дигитална колекция „В света на Дора Габе”, която представя жизнения и творчески път на голямата българска поетеса, добруджанката Дора Габе.


Посетителите могат да преоткриват както хора и места, близки до дома им, така и далечни кътчета от Европа. Например Русе, наричан „Малката Виена” заради архитектурните си паметници, „Св. Богородица”, покровителка на гр. Хасково и на френския град Лурд, Варна и Ница – „перлите” на две морета и неолитни селищни могили, открити в Стара Загора и Воклюз, Франция.

Джил Козинс, Изпълнителен директор на Европеана казва:

„Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Ние желаем всеки да има достъп до европейското културно наследство, а тази изложба е уникален начин да постигнем именно това – да го доставим директно на хората, което всъщност е и мисията на самата Европеана.” 


Изображенията в изложбата се придружават от QR кодове, така че посетителите могат да отидат директно на сайта на Европеана чрез техните смартфони и да открият допълнителна интересна информация за изложбата. Интерактивен елемент, който позволява на хората да посетят Европеана директно чрез кликване върху карта на България, придружава изложбата.
Изложбата „Близки във времето и пространството” съдържа изображения от миналото на обект или място – символи на всеки един от 8-те града, информация за които може да се намери на сайта на Европеана: www.europeana.eu. Към всяко изображение от миналото, изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес. За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими на място като Европеана, изложбата показва символ – обект или място със същото  или подобно културно, научно, историческо или религиозно значение от европейски град „сроден” на всеки един от българските 8 града.

Всички тези културни богатства и още милиони материали са на разположение в Европеана www.Europeana.eu. Европеана обединява гражданите на Европа чрез споделеното културно наследство като го  прави достъпно за всеки онлайн, където и когато пожелае. 

Европеана събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен и отговаря  на възможностите на хората днес, напр. чрез техните лаптопи и таблети. Тя поддържа културното наследство живо през 21-ви век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора, които могат да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от комфорта на домовете си или от дланта на ръката си чрез смартфона.



Директорът на Регионалната библиотека „Дора Габе” по повод изложбата споделя: Съвременните  средства за комуникация променят ролята на библиотеките и налагат те да преосмислят своето място в процеса на приобщаване на културната общност към глобалното информационно общество. Регионална библиотека „Дора Габе” обединиха  усилията си по дигитализацията на част от регионалното културно наследство и представят на общата европейска сцена красотата и уникалния колорит на Добруджа.

Благодарение на сътрудничеството с  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и с останалите партньори в България, от 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн.