Проектът за изграждане на нов Център от семеен тип е под въпрос

Делото във ВАС по проекта за деинституционализация на децата в риск е решено в полза на общината, съобщи кметът Детелина Николова. Забавянето на осъществяването му обаче, поради обжалване от кандидат-изпълнител на обществената поръчка за строителство, поставя общината в рисковата категория, предвид малкото време, което остава за реализацията му.

Проектът за изграждане на нов Център от семеен тип е под въпрос

Решението на съда се чака от април т.г. и става факт едва на 5-ти юли, при все, че законовият срок за произнасяне е 30 дни. ВАС потвърждава решение на КЗК, че фирмите – кандидати за изграждане на Центъра за настаняване от семеен тип са класирани правилно. Предстоят срещи с управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, която финансира проекта, за да се уточни неговото бъдеще. Предвижда се изграждане на 4 къщички, където ще бъдат настанени деца с увреждания – основно от дома в Крушари. Жилищата трябваше да бъдат готови до края на 2013 г. Към момента обаче няма дори подход към терена, обособен в Модерна махала.

Представители на общините са поискали промени в Закона за обществените поръчки, на провела се през изтеклата седмица среща в Стара Загора. От управляващия орган на ОПРР са обещали да напомнят с писма на отговорните институции като КЗК и ВАС за изтичащи срокове за произнасяне на техни решения, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Обсъжда се и санкция за безпредметно обжалване на обществените поръчки.