Съдът призна две глоби за транспортни нарушения, издадени в чужбина

Окръжен съд – Добрич призна днес две Рамкови решения за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, постановени на български граждани за транспортни нарушения.

Съдът призна две глоби за транспортни нарушения, издадени в чужбина

31-годишният Цветан Ив. М. от Тервел трябва да плати 138,87 лв. по финансова санкция, наложена му от „Централно правосъдно инкасо бюро, Министерство на сигурността и правосъдието” на Кралство Холандия.



Добричлията Георги В. Г. на 37 години дължи 586,80 лв. на „Компания за автомагистрали в Република Словения” АД.

Цветан е санкциониран за това, че на 15.09.2012 г. не е спрял на червен светофар в Дордрехт, Кралство Холандия. С разпореждане от 09.10.2012 г. на „Централното правосъдно инкасо бюро” към Министерството на сигурността и правосъдието той е бил наказан по Закон относно административната уредба при нарушаване на разпоредбите на Кодекса за движение по пътищата. Наложени са му 65 EUR глоба и 6 EUR за сторените в административното производство разходи.

„Компания за автомагистрали в Република Словения” АД е издала на 16.02.2011 г. срещу Георги решение заради правонарушение по Закона за обществените пътища. Той е управлявал лек автомобил по магистрала в Република Словения без валидна винетка. Санкциониран е с глоба в размер на 300 EUR.

Изпратените до Окръжен съд документи показват, че срещу българските граждани са издадени решения за плащане на глоба, постановени от несъдебен орган за осъществено от тях административно нарушение. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ и призна двете решения. Съдът определи да бъде заплатена левовата равностойност на дължимите суми към датата на постановяване на чуждите разпореждания.

Окръжен съд – Добрич постанови след влизане в сила на решенията му препис от тях да бъде изпратен на издаващите органи на Кралство Холандия и на Република Словения. Те трябва да бъдат предадени за изпълнение на Националната агенция по приходите на Република България.

Решенията подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна, в 7-дневен срок от съобщаването им.