Дни на класиката в Балчик

И това лято класическата музика ще допринася за доброто настроение на гостите на Балчик. Дните на класиката отново събират на открита сцена до яхтения пристан музиканти от световна величина.

Дни на класиката в Балчик

Станалият знаков за Белия град фестивал ще се открие на 27 юли с Моцартова вечер и участието на Симфоничния оркестър на Румънското национално радио. Водещата румънска формация ще се дирижира от маестро Тибериу Соаре, а солисти ще бъдат Габриел Кройтору /цигулка/ и Михаил Хориа /пиано/.



Традицията фестивалът да дава изява на известни български музиканти продължава с очаквания клавирен рецитал на проф. Йовчо Крушев, а присъствието на оперетната прима Валентина Корчакова, Сапаев квартет, тенорът Пеньо Пирозов и артистите от Спирит Ансамбъл ще затвърди сцената на Balchik Classic Days като авторитетно място за представяне на родната музикална култура.

Водеща на концертите край морето ще бъде чаровната арфистка Деница Димитрова, която през последните години работи в Бейрут. Тя, заедно със своите колеги от Mediterranean quintet, ще изпълнят произведения от Хендел, Бокерини, Щраус и др.

Звездите от британското шоу "Тримата фантоми" – Алистър Барон /тенор/ и Манди Уатшам Дънстъл /сопран/ ще бъдат гости на последната фестивална вечер на 3 август.

Атрактивните унгарци от Хармония гардън по изтънчен начин ще миксират джаз и фолклор на 31 юли.

CARisMA e единствената инструментална формация на фондацията на великия Андреа Бочели. Тя включва блестящите китаристи Карло Кориери и Магдалена Калчева, които ще бъдат за пръв път на сцената тук.

Очаква се събитието да бъде посетено от хиляди почитатели на класическата музика, от дипломати, политици и творци.