Хотел, свързан с авиационния туризъм, откриха в Албена

„Авиационните пътешествия с малки самолети се развиват все повече. Тъй като „Албена”АД има летища за малка авиация в Лесново и Приморско, искаме да привлечем и такива туристи, както и летци-любители” – заяви Йовка Страшилова - зам.-директор „Маркетинг и продажби” на дружеството при откриването на първия тематичен хотел „Амелия” в комплекса.

Хотел, свързан с авиационния туризъм, откриха в Албена

Всичко във файето е свързано с летенето, дори полилеите са във форма на перки на самолет. „Идеята за тематични хотели идва от факта, че повечето от старите имена на хотелите в „Албена” са на имената на героини основно на певеца на Добруджа Йордан Йовков, но и на други български класици.



Сега искаме да разширим тази традиция и да й дадем, интернационално измерение. Още повече, че става дума за имена на жени с дух и характер и Амелия Ерхард, прелетяла Атлантическия океан, е пример за това” – добави  Страшилова.

В хотела има и специално съоръжение, от което пилоти и туристи, които ще наемат самолети, могат да си свалят прогноза за времето, да си направят летателен план и др. Във файето се движат минисамолетчета-колички за деца, а в стената е вграден корпус на самолет – с перка и двигател, който обаче е руско производство.



10% по-малко са българите в „Албена” към момента, най-много са руснаците, румънците, германците. По-добър сезон като брой туристи или с лек ръст от 3-5 %, но и с известно понижение на финансовия резултат, прогнозира изпълнителният директор на „Албена”АД  Красимир Станев. Той каза, че обстановката в страната не влияе на пристигането на туристите и на тяхната почивка.



Според Станев, е важно да има структура, която да обедини туристическия бранш, който е разединен в голяма степен. „Разпокъсан е не само географски, но и стопански и икономически. Обединението липсва, а то е нужно, за да бъдем като държава атрактивна дестинация в международен аспект. Колкото и да се силни браншовите организиции, без действена държавна структура няма да стане.

Целият туристически бранш иска да има министерство на туризма. Губим от това, защото туризмът е стигнал до такава степен на развитие,  която изисква качествено нова организация. За съжалание, нея  я няма, а едно министерство може да я създаде. В противен случай ще останем разпокъсани, индивидуални, неорганизирани” – добави той.