Сините поискаха оставката на Цветан Цветанов

Синята коалиция снема доверието си от вътрешния министър Цветан Цветанов и настоява премиерът да го извади от състава на Министерски съвет. Това обявиха съпредседателите на синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров след разширено заседание на коалицията днес.

Сините поискаха оставката на Цветан Цветанов

Ние искаме правителството да успее в борбата срещу престъпността и заради това е необходима смяната на Цветанов, заяви Иван Костов.


 

Причините за това са, че според тях Цветанов не е обезвредил върховете на мафията и е превърнал противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции. Поради некомпетентност и лошо управление губи битката с организираната престъпност, непротиводейства на битовата престъпност и допусна тя да излезе от контрол, особено в малките населени места, коментира Костов.

 

Според сините вътрешният министър е допуснал и пробив в националната сигурност чрез огласяване на класифицирана информация. Той приложи порочните практики и методи на правителствата на Сакскобургготски и Станишев като политически злоупотреби с подслушването на председателя на Агенция "Митници" Ваньо Танов, смятат сините.

 

Мартин Димитров коментира, че Цветанов е единственият министър на вътрешните работи след 1989 година, който е допуснал системно нарушаване на граждански права с полицейски произвол и насилие. Обвини без доказателства лекари от болницата в Горна Оряховица за умишлено причиняване на смърт, наруши основни принципи на демокрацията, създаде практика на намеса на полицията по време на избори като тези в община Разлог, нереформира МВР, замени системата за сигурност със система на страха, обвиниха още сините.

 

Искаме оставка на Цветанов и е въпрос на време това да стане, каза Мартин Димитров, а Костов добави, че има опасност Цветанов да завлече целият кабинет със себе си. Ако Бойко Борисов не отговори на искането ни, той ще поеме отговорност за провала в сектора „Сигурност", коментира още Мартин Димитров.