В библиотеката е подредена изложба с наградените рисунки от конкурс “С очите си видях бедата 2013”

От днес във фоайето на Регионална библиотека «Дора Габе» е експонирана традиционна изложба-рисунки от конкурс под наслов “С очите си видях бедата”. Организатори на областния кръг са Областно управление ”Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич, Регионална библиотека “Дора Габе” и Регионален инспекторат по образование.

В библиотеката е подредена изложба с наградените рисунки от конкурс “С очите си видях бедата 2013”

Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”. По-късно името на конкурса беше променено на „Мисия Спасител”, а през тази година отново се връща първоначалното име като по-точно и емоционално. От  2006 година конкурсът прераства в Международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.



Тази година по темата са работили 193 деца на възраст между 6 и 18 години от общините: Тервел, Добрич, Шабла, Крушари и Балчик. Допуснатите до областния кръг рисунки са 53. Двадесет и две от тях са класирани за участие в националния кръг, който ще се проведе през месец октомври 2013 г. в София. Отличените рисунки съставят настоящата изложба в библиотеката.

В своите рисунки участниците са изразили придобитите знания за оцеляване при различните видове бедствия – земетресения, наводнения, вулкани, пожари, произшествия. Те са нарисували образа на пожарникари и спасители, които всеки ден се борят с „бедата”, помагат на пострадали и спасяват човешки живот.

Организаторите канят всички жители и гости на Добрич да посетят изложбата.