Пияни си играят с трафопост, изключват тока на цял квартал

Пияни младежи рискуваха живота си в трафопост на ЧЕЗ в столичния квартал „Младост" вчера. Те са си играли с превключвателите, като по този начин, освен че са застрашавали собственото си здраве, са прекъсвали захранването на стотици клиенти на компанията в района. След подаден сигнал извършителите на хулиганската проява са заловени от представители на столичното 7-мо РУ, съобщава пресцентъра на ЧЕЗ.

Пияни си играят с трафопост, изключват тока на цял квартал

Междувременно друго посегателство над съоръжение на ЧЕЗ остави без електрозахранване за повече от три часа близо 200 жители на пернишкия кв. "Бела вода" в неделя вечерта. Проверка на служителите на електроразпредлителната компания е установила кражба на 300 литра трансформаторно масло, вследствие на което е изгорял трансформатор 250 кVА. Щетата е на стойност 10 000 лева.



Снощи при опит за кражба от организирана група по електропровод "Червен бряг" е пострадал сериозно човек. Заради значителните обгаряния, които е получил, на извършителя е извършена ампутация на двете ръце.
Друга престъпна проява е регистрирана в събота сутринта, когато пред Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ на ул. "Козлодуй" 14 са арестувани лица, които са чупели капаците на шахтите на компанията. През почивните дни на територията на ЧЕЗ са регистрирани и редица подобни престъпни прояви.


"Очакваме законодателните промени, засягащи търговията с цветни метали и наказанията за извършителите на кражби и посегателства, да бъдат приети в най-скоро време, защото това е основният начин да се противодейства на подобни престъпления. Нужно е също да се формира и категорична обществена нетърпимост към подобни прояви. Обществото е ощетено, затова и хората трябва да съдействат максимално за превенцията и разкриването на подобни противообществени прояви", каза Росен Йорданов, директор на дирекция "Експлоатация и поддържане".


Общият обем на инвестираните средства за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения на компанията през 2010 г. възлиза на над 10 млн. лева. ЧЕЗ отчита 184% ръст на щетите от увредени при посегателства съоръжения през миналата година в сравнение с 2009 г. Преките щети от подмяна на откраднати съоръжения са се увеличили с 96% в сравнение с предходната година.


От началото на 2008 г. до края на 2010 г. ЧЕЗ е инвестирала почти 19 млн. лева за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръженията си.