Условна присъда и глоба за пиян шофьор-убиец

Максимално условно наказание и 60 хил. лв. кръвнина получи 34-годишен добричлия, причинил смърт на пътя.

Условна присъда и глоба за пиян шофьор-убиец
Наказание 3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич на 34-годишния Светлин Ст. П. от Добрич. Той бе признат за виновен в това, че на 03.09.2012 г. в гр. Добрич, при управление на лек автомобил „Фиат Брава” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 53-годишна жена, като деянието е извършено в пияно състояние. Съдът го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

Окръжен съд – Добрич уважи предявения от сина на пострадалата граждански иск и му присъди 60 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Светлин призна вината си и посочените в обвинителния акт факти и обстоятелства, затова Окръжен съд – Добрич допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този ред е постановено наказанието му, като първоначално определеното от съдебния състав 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, е намалено с 1/3 и наложено 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 5 години изпитателен срок.

Според обвинителния акт на 02.09.2012 г. подсъдимият изпил след 20 ч. 2 литра бира у дома си, след което отишли със съпругата му на гости. Там той изпил около 150 грама ракия. Около полунощ семейството решило да се прибере. Качили се в автомобила като Светлин го управлявал. Първоначално се движел по добрички булевард със скорост не повече от 60 км в час. За да избегне няколко шахти, той се престроил от лявата в дясната лента за движение в своята посока. При тази маневра той изгубил контрол над управлението на колата.

В същото време по десния тротоар вървели четирима души, сред които пострадалата и синът й. Жената се намирала най-близо – на 0,50 – 0,60 м, от десния край на платното за движение.

Като изгубил контрол над автомобила, Светлин се отклонил на дясно и се качил с десните си колела върху затревената част на десния тротоар. Там настъпил първо удар между предната дясна част на „Фиата” и стоманен стълб от тролейбусната ел. мрежа. Непосредствено след това, последвал втори удар между предната дясна част на лекия автомобил и пострадалата.

Веднага след удара, подсъдимият спрял в дясната лента за движение на булеварда, слязъл и отишъл при пострадалата, която лежала по гръб на тревната площ. Той попитал другите, дали са съобщили на тел. 112 за произшествието. След няколко минути пристигнали служители на реда и екип на „Спешна помощ”, който откарал пострадалата в МБАЛ – Добрич. Тя била лекувана там до 05.12.2012 г., когато починала.

Вещите лица по изготвените по делото съдебно-медицински експертизи са установили, че не е налице пряка причинно следствена връзка между настъпилото пътно транспортно произшествие и смъртта на 54-годишната жена, но е налице причинно следствена връзка между настъпилото ПТП и получените травматични увреждания, довели до залежаване на пострадалата и възникналите усложнения, вследствие на което е настъпила нейната смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.