В Добрич започва превенция на изоставянето на деца на ниво родилен дом

Община Добрич, Дирекция "Социално подпомагане" Добрич, Многопрофилната болница за активно лечение Добрич и Фондация Лумос стартират съвместна дейност за развиване на професионална партньорска мрежа за предотвратяване на изоставянето на деца на ниво родилен дом и настаняването им в специализирани институции.

В Добрич започва превенция на изоставянето на деца на ниво родилен дом
Навременната и координирана реакция и подкрепа при първите признаци на риск от изоставяне веднага след раждането е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее в семейна среда или алтернативна на семейната среда, а не в институция. За тази цел се създава междуинституционален екип с участието на представители на страните.

Работата на междуинституционалния екип с родителите, решили по една или друга причина да изоставят децата още в болницата, непосредствено след раждането им, стартира от следващия месец.
 
Съвременната наука недвусмислено доказа, че отглеждането на дете в институция вреди на развитието му и драстично намалява шансовете му да се реализира в обществото, след като порасне. Навременната подкрепа на семейството може да помогне на родителите да преодолеят трудностите си и да дадат на детето си шанс за достоен и щастлив живот.