Условно наказание получи балчиклия за кражба от вила за гости

Районен съд – Балчик осъди 21-годишния В. Ен. Ив. от гр. Балчик на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Условно наказание получи балчиклия за кражба от вила за гости
Той бе признат за виновен в това, че на 24.07.2012 г. в гр. Балчик, от стая на втория етаж на вила за гости, е отнел дамска чанта с вещите в нея и сумата от 450 лв., всичко на обща стойност 612 лв.

Районен съд – Балчик разгледа делото като съкратено съдебно следствие след като младежът призна посочените в обвинителния акт факти и даде съгласие самопризнанието му да се ползва при постановяване на присъдата. По този ред е наложено наказанието на В. Ив., като първоначално определеното му 9 месеца лишаване от свобода е намалено на 6 месеца, а изпълнението му е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Пресцентърът на съда припомня, че според обвинителния акт на 22.04.2012 г. пострадалата от гр. София пристигнала на почивка в гр. Балчик и се настанила в къща за гости на своя приятелка. След полунощ на 24.07.2012 г. двете жени легнали да спят в стая на втория етаж като оставили отворена вратата на терасата. Ролетната щора била спусната, но не до пода.

Около 2 ч. покрай въпросната сграда минал подсъдимият, който знаел, че през летния сезон в тази къща има настанени туристи. Видял отворена балконската врата на втория етаж и решил да влезе. Качил се на покрива на тоалетна, който се намирал на нивото на втория етаж на къщата и така стигнал до терасата. Той се промъкнал в стаята през оставения от щората процеп. До балконската врата напипал стол и върху него - дамска чанта. Взел я и тръгнал да излиза. В този момент се събудила гостенката от София. В. Ив. се изплашил и излязъл по същия път навън, а после побягнал към своята махала. Жената установила, че липсват чантата й с вещите в нея. На местопроизшествието пристигнал полицейски екип, който направил оглед и иззел дактилоскопни следи.

В. Ив. хвърлил в рекичка дамската козметика, която намерил в откраднатата чанта, а парите и два телефона „Нокия” задържал. След като похарчил парите, той продал единия за 50 лв., а другия за 10 лв. В хода на разследването телефоните били доброволно предадени от купувачите им.

Присъдата на Районен съд – Балчик подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.