От МВР са участвали в изземването на 350 000 нерегламентирани бюлетини

По искане на Прокуратурата служители на МВР са участвали в проверка на печатница в Костинброд, съобщиха от ведомството




От МВР са участвали в изземването на 350 000 нерегламентирани бюлетини
По повод съобщения в средствата за масова информация относно проведени действия по разследването в печатница в гр. Костинброд, Пресцентърът на прокуратурата уведомява за следното:
 
След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10.05.2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12.05.2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.
 
Вчера (10 май 2013) по искане на и.д. градски прокурор Роман Василев до главния секретар на МВР Калин Георгиев служители на ОДМВР - София, РУП - Костинброд и части на Специализираните полицейски сили към ГД “Национална полиция“ са участвали в проверка на Софийската градска прокуратура и ДАНС в печатница в град Костинброд.

Във връзка изразени съмнения за неправомерно полицейско присъствие около въпросната печатница за времето, през което са печатани бюлетините, сме длъжни да уточним, че съгласно Изборния кодекс, МВР осигурява охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява и охрана на транспорта с бюлетините до областните управи и местата за съхранение.