Увеличават се делата към некоректни платци в Районен съд – Балчик

Увеличение на броя на частните граждански дела по заповедни производства отчита Районен съд – Балчик. За първите три месеца на годината са образувани 95 дела при 69 броя за същия период на миналата година. Най-много от тях – 31, са заведени по заявления за събиране на парични вземания от „ВиК” ЕООД – Добрич, при 5 броя за същия период на миналата година.

Увеличават се делата към некоректни платци в Районен съд – Балчик
По-малко – 20 броя, са започнатите дела по вземания на лизингова фирма, при 40 броя за първото тримесечие на 2012 г. Намаление има също при делата по заявления от банкова институция – 7 броя при 11 за първите три месеца на миналата година, и от доставчик на електроенергия – 4 дела спрямо 6 за същия период на 2012 г.

Районен съд – Балчик е разгледал през първото тримесечие на 2013 г. 227 наказателни и 355 граждански дела. От тях са приключени през периода 139 наказателни и 212 граждански процеси. Резултатите са близки до миналогодишните за първото тримесечие, когато от 235 разгледани наказателни дела, са били приключени 103 броя, съответно от 373 разгледани граждански дела са били приключени 213.

Анализът на Районен съд – Балчик показва, че в двата периода преобладават образуваните наказателни дела от общ характер за престъпления против собствеността – кражби, присвояване и измами и общоопасните престъпления. Съществено да се отбележи е, че за същото време не са постъпили дела за грабеж.

Тенденция на намаляване през 2013 г. бележи броят на образуваните наказателни дела за отглеждане на наркорастения и за престъпления, свързани с наркотични вещества. В период януари – март 2012 г. те са били 3, докато за първото тримесечие на 2013 г. липсват такива.