Отнемат имущество за близо милион от добричлия, осъден за трафик

Окръжен съд – Добрич уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно имущество и отне в полза на държавата от 34-годишния Милен Р. Ал. от гр. Добрич имущество на стойност 928 356,88 лв. Съдът отхвърли иска срещу други пет ответници.

Отнемат имущество за близо милион от добричлия, осъден за трафик
Съдът реши да бъдат отнети в полза на държавата част от дворно място в гр. Добрич, мотопед „Зонг Шен”, леки автомобили „Мерцедес” и „Ауди”, номиналната стойност на 50 дружествени дяла – 5 хил. лв., банкноти на обща стойност 4 050 лв. ½ идеални части от 18 мобилни телефони, ½ идеални части от пистолет „Волтрон Майор”, два броя пълнители за него, ½ компютър, компютър и мобилен телефон. Съдът постанови да бъдат отнети в полза на държавата общо 423 000 лв., представляващи пазарната стойност към датата на продажбата на 3 недвижими имота и 13 леки автомобили.

Окръжен съд – Добрич отхвърли искането на Комисията за провъзгласяване на недействителност по отношение на държавата на сключените между Милен и пет лица, добросъвестни купувачи на негови имоти. Съдът обаче отне от него в полза на държавата 69114 лв., равняващи се на пазарната стойност на недвижимите имоти.

По делото е установено, че Милен е с влязъл в сила на 11.08.2011 г. съдебен акт на Окръжен съд – Варна. Той е признат за виновен за виновен в това, че през периода 01.07. - 09.11.2010 г. в Добрич, в Варна и Германия е участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за да извършва трафик на хора през граница с цел да бъдат използвани за развратни действия.

Съдебно-икономическата експертиза установява, че неговите разходи за проверявания период надвишават приходите и се получава отрицателна разлика в размер на 6 358,06 броя минимални работни заплати или 928 356,88 лв.

Съдът намери, че след като няма законен източник на тези средства, то съществува основателно предположение за връзка между извършеното от Милен престъпление и придобитото от него имущество.

Решението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване.