Съдят трима младежи, хванати с ганджа

Районен съд – Балчик е насрочил да разгледа в петък наказателно дело срещу трима младежи от с. Стражица, срещу които Районната прокуратура е внесла предложение да бъдат освободени от наказателна отговорност и санкционирани по административен ред.

Съдят трима младежи, хванати с ганджа
С прокурорското постановление се иска 20-годишният С. Ив. Ат., 21-годишният Д. Д. Д. и 18-годишният М. Ж. К. да бъдат признати за виновни в това, че са придобили и държали марихуана с тегло 0,57 гр.

В прокурорското постановление е посочено, че на 01.02.2013 г. тримата младежи решили да отидат в град Балчик, за да продадат гривна, за която предполагали, че е златна и да си купят марихуана. За целта събрали 20 лв. Свидетел по делото ги откарал с личния си автомобил до две заложни къщи в Балчик. Там отказали да закупят бижуто и им казали, че не златно.
 
Тогава младежите помолили водача на автомобила да ги заведе в ромската махала, за да си закупят марихуана.
 
Те отишли в дома на неустановено по досъдебното производство лице, за което знаели, че продава наркотици. Обяснили му, че искат да закупят марихуана на стойност 20 лв. Доставчикът дал на С. Ат. две топчета от фолио с марихуана и взел парите. Четиримата потеглили в посока Стражица.

Около 14,30 ч. автомобилът бил спрян за проверка от полицейски служители при РУП-Балчик, в близост до с. Стражица. На място пристигнала оперативна група, която претърсила колата и направила обиск на С. Ат. У него били открити топчетата трева, които при полеви тест реагирали на марихуана.

Районна прокуратура – Балчик намира, че предвиденото за престъплението наказание, чистото съдебно минало на младежите и обстоятелството, че от деянието им не са настъпили имуществени вреди, дават основания те да бъдат освободени от наказателна отговорност и санкционирани по административен ред.