Областният управител на Добрич - гост на церемонията по представяне на системата Синя граница

Във Варна днес ще се състои церемония по представянето на интегрирана система за наблюдение на морската граница. Системата е автоматизирана и отговаря на стандартите на ЕС за контрол, наблюдение и надеждно управление. Тя включва регионален координационен център в Бургас и два локални координационни центъра - във варненския квартал „Галата" и в Созопол.

Областният управител на Добрич - гост на церемонията по представяне на системата Синя граница

Съоръжението е изградено за Главна дирекция „Гранична полиция” на МВР. Средствата в размер на 19 млн. евро, са предоставени по Инструмента Шенген на Европейския съюз.
Новата система за контрол на морската ни граница ще даде възможност за  бързо засичане на контрабандата по море, незаконната имиграция и нелегалния корабен трафик. Идеята е да се намали максимално човешкият фактор в охраната на морето, което  ще стане външна граница с влизането на България в Шенгенското пространство.

Областният управител на Добрич Желязко Желязков ще бъде гост на днешната церемония  по покана на директора на Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР старши комисар Захарин Пенов.