Окръжен съд пак отказа да измени мярката за неотклонеине на разследван за кражба на тръби

Окръжен съд – Добрич за трети път остави без уважение молбата на 33-годишния Радко П. Г. от Силистра за изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража в по-лека.

Окръжен съд пак отказа да измени мярката за неотклонеине на разследван за кражба на тръби

Той е привлечен като обвиняем за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Радко е разследван за отнемане на тръби от съоръжение магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на гр. Добрич, извършена в съучастие с лице от София в периода от ноември 2011 г. до март 2012 г. Щетата е оценена на 70 500 лв.




Днес съдът разгледа поредната молба за изменение на наложената му на 20.09.2012 г. мярка за неотклонение задържане под стража. След като обсъди и прецени доводите на страните и представените по делото материали, съдебният състав установи, че не са посочени нови обстоятелства, въз основа на които да измени мярката за неотклонение. 

 

Окръжен съд – Добрич намери, че изготвената по делото техническа и оценъчна експертиза подкрепя необходимостта от наложената на Радко мярка за неотклонение. Повдигнатото обвинение е за кражба на 500 м тръби, а експертите установяват, че са отнети над 29 км тръби. В работното обвинение стойността на отнетите вещи е посочена на 70 500 лв., а експертизата установява, че тя е над 17,978 млн. лв. До момента не беше установен размерът на причинената щета, която не се изразява само в стойността на отнетото, а и в тази на увреденото имущество. Вещите лица установяват, че за възстановяване на водния обект са необходими 77,169 млн.лв. Предвид тези обстоятелства съдът намира за изключено освобождаването на Радко от ареста и постановяването на по-лека мярка за неотклонение.


Окръжен съд – Добрич отново определи 30-дневен срок, в който задържаният не може да обжалва постановената му мярка за неотклонение.


Определението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 3-дневен срок.