Новите спални вагони в БДЖ ще тръгнат от 1 май

От 1 май по жп линиите у нас тръгват прословутите спални вагони. Те ще се движат по няколко направления, като най-атрактивните от тях са София – Варна, Пловдив – Варна и София – Бургас (през Пловдив).

Новите спални вагони в БДЖ ще тръгнат от 1 май
Машините могат да се движат със скорост до 160 км/ч, но това няма да доведе до съкращаване на досегашното време за път, тъй като в България за момента няма необходимите скоростни жп отсечки.
 
Сертифицирането на 30-те кушет вагона, произведени в Турция, ще приключи до няколко дни, а билети за тях ще се продават от първия ден на следващия месец.
 
Сагата с "новите" спални вагони, които да попълнят парка на БДЖ, мина всички латиносериали. Въпреки обещанията на властта те така и не тръгнаха за миналото лято, както бе обещано, а пускането им в експлоатация бе отлагано на няколко пъти.
 
Това стана ясно на демонстрационно пътуване на транспортния министър Кристиян Кръстев в един от новите вагони. Министърът се повози от Централна гара в София до гара Вакарел, като пътят премина при засилен медиен интерес.