Юристка от Добрич оглави синята листа за народни представители

Детелина Мирева Симеонова е водачът на листата на Коалиция "Съюз на демократичните сили - ПП "Съюз на демократичните сили", ПП "Обединени земеделци", ПП "Движение "Гергьовден", ПП "Радикалдемократическа партия в България", ПП "Българска социалдемократическа партия" за Добричка област на предсрочните парламентарни избори 2013 г. в България.

Юристка от Добрич оглави синята листа за народни представители
Детелина  Мирева  Симеонова е родена на 15 май 1962 г. в Добрич. От  2008 г.  до настоящия момент е правен консултант на единствената в страната Национална асоциация за семена. В момента изпълнява  длъжността председател на Контролния съвет на Гаранционен фонд  „Зърно”.
 
През февруари 2009 г. Симеонова инициира и участва като учредител на Сдружение в обществена полза „Гражданско общество за Добрич”. Вече четири години е председател на сдружението, което реализира със собствен ресурс програми за деца и младежи. Чрез дългосрочната програма ”Православно образование, просвета и култура”, 
 
В рамките на три години в програмата са обхванати 220 деца годишно, а през 2013-а броят им достига 270. Обучението е в светска форма и се реализира от дипломирани богослови с педагогическа специалност. Финансирането е осигурено изцяло от сдружението. „Гражданско общество за Добрич” предоставя на правителството на  България следните програми: „Причини за настоящото състояние на правосъдната система в Република България и предложения за реформи в съдебната система с цел по-добра и ефективна работа в съдилищата”; „Някои проблеми в данъчното и фискалното законодателство и работата на данъчната администрация”.
 
Детелина Симеонова участва в работни групи за изготвяне и на законопроекти.
Тя завършва средното си образование в Техникума по механотехника „М.Ломоносов” със специалност „Двигатели с вътрешно горене”. През 1984 г.е приета в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломира през април 1990 г. След  шестмесечна работа като юрисконсулт в „Търговия на едро”- Добрич, през март 1991 г. започва работа в Районен съд в град Добрич.
 
Първоначално заема длъжността Съдия-изпълнител, по-късно Ръководител на Съдебно-изпълнителна служба. Назначена е за районен съдия, заместник-председател на Районен съд –Добрич, член-съдия в Окръжен съд. Специализира гражданско и търговско право. Завършва курс по Европейско право. През февруари 1996 г. напуска по собствено желание системата на съда и се вписва като адвокат в Адвокатска колегия – Добрич. Упражнява адвокатската си професия и в момента. Детелина Симеонова е омъжена и има двама сина – на 26 г. и 23 г.