Затягат изискванията за хранене в детските заведения

Наредба №2 на Министерството на здравеопазването от 7-ми март т. г., за здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, ще бъде въведена в началото на септември, съобщават от Регионалната здравна инспекция

Затягат изискванията за хранене в детските заведения

С новия нормативен акт на Министерството на здравеопазването се въвеждат по-стриктни изисквания за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години, организирано на територията на детски ясли, домове за медико-социални грижи за децата, дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип, в които се предоставят социални услуги в общността за най-малките.


 

Регламентират се условията за постигане на разнообразно хранене включващо прием на пълноценна и разнообразна храна, достатъчно зеленчуци и плодове, както и мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни; прием на мазнини, захар и сол, съответстващ на физиологичните потребности в тази възраст; и прием на достатъчно течности.

Определя се прием на енергия и хранителни вещества, съгласно посочените препоръчителни стойности в Наредба №23 на МЗ от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението и Наредба №2 на МЗ от 2013 г.
 
Информацията за влизащата в сила от 1-ви септември 2013 г. наредба, предоставя възможност за своевременно организиране на ефективното й прилагане от директорите на посочените заведения на територията на област Добрич.