Седмица на гората започва от днес

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков откри „Седмицата на гората – 2013 г.” в Благоевград. Тазгодишното издание ще бъде под мотото „Гората и ние”.

Седмица на гората започва от днес

Министър Станков подчерта, че за новия програмен период  на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Европа полага максимални грижи за по-доброто бъдеще на  нашите гори, като посочи, че по Програмата за развитие на селските райони /2007-2013г./  при мярка „Повишаване на икономическата стойност  на горите” има увеличение на подпомагането  от  50 на  65 %.



По традиция за пролетното залесяване Държавно горско стопанство – Генерал Тошево ежегодно  осигурява посадъчен материал за всички кметства на територията на общината. Така ще е и тази година, като основно ще се заложи на широколистни дървесни видове: цер, червен дъб, липа и храста птиче грозде. В засаждането по кметства, наместниците сами ще изберат местата за новите дръвчета (паркови зони, детски градини, училища), като за целта ще бъдат ангажирани работници - озеленители от програмите за временна заетост.

 

От стопанството очакват училищата също да участват в „Седмицата на гората” със засаждане на нови дървесни видове, с което определено би се повишила екологичната култура на подрастващите, съобщават от Община Ген. Тошево.


От горското управление посочват, че в генералтошевски район има най-добре изградената система от защитни горски пояси в България, а „Седмица на гората” е само един колективен пример за опазване и увеличаване на горския фонд.