Делото на „Бъдеще за Стожер” срещу регионалното депо ще се гледа в Районен съд - Добрич

Административният съд отмени разпореждане от 15.03.2013 г., в частта му, с която делото е насрочено за разглеждане в публично съдебно заседание и прекрати производството по делото, като го изпраща на Районен съд.

Делото на „Бъдеще за Стожер” срещу регионалното депо ще се гледа в Районен съд - Добрич
Административното производство е образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел “Бъдеще за Стожер” срещу решение на Общински съвет на Община Добричка, с което е дадено предварително съгласие за промяна на предназначението на част от имот с площ от 14,392 дка, представляващ “пасище, мера” в землището на Стожер, за изграждане на обект “Пътна връзка от път ІІ-29 Варна - Добрич до Регионално депо за ТБО - регион Добрич”, съгласно изработения проект за подробен устройствен план.

При извършване на проверка за подсъдност на делото по чл.135 от АПК, съдът установи следното: Предмет на оспорване е решение на Общински съвет на Община Добричка, взето по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което по естеството си представлява индивидуален административен акт.

Съгласно Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс: “Индивидуалните административни  актове по Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и правилника за прилагането му и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от министъра на земеделието и храните, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Постановените по този ред актове на районния съд подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс, който разглежда жалбата в състав от трима съдии.”

Тази разпоредба въвежда специална родова подсъдност за жалбите срещу индивидуалните административни актове по ЗСПЗЗ, правилника за прилагането му и отказите за издаването им и изключва общите правила за подсъдността по чл.132 от АПК. Оспореният административен акт е издаден в производство по ЗСПЗЗ, следователно е от  вида на актовете, визирани в нормата на § 19, ал.1 от ЗИДАПК.

Предвид изложеното, съдебният състав счита, че производството по делото следва да бъде прекратено и изпратено по подсъдност на Районен съд - Добрич като първа инстанция.  

Определението не подлежи на обжалване.