Съдят трима жители на Пряспа за домови кражби

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 24-годишния Е. Г. Т., 22-годишния Б. Г. Т. и 19-годишния С. Ас. К., тримата от село Пряспа. Районна прокуратура – Балчик е повдигнала срещу тях обвинение за кражби, извършени в различно съучастие.

Съдят трима жители на Пряспа за домови кражби
Според обвинителния акт на 23.05.2010 г. тримата обвиняеми се събрали в дома на Б. Т. и употребили алкохолни напитки. Е. Т. казал, че знае, къде имало телевизори, които можели да откраднат. Другите се съгласили. Взели клещи и се отправили към дома на добричлийка в Пряспа. Проникнали в къщата й и взели три телевизора,  подвижна лампа, различни по вид и размер кабели, 7 броя бронзови тръби и други вещи. Назначената съдебно-оценителна експертиза е дала заключение, че стойността на отнетото е 881,96 лв. В досъдебното производство са били възстановени вещи и левовата равностойност на част от отнетото на обща стойност 422,12 лв.

В началото на месец юни 2010 г. Е. Т. имал нужда от средства и решил да извърши кражба на проводници. В тъмната част на денонощието той изрязал с клещи 110 м проводник и 30 м неизолиран проводник от електропреносна мрежа на територията на село Пряспа. Той предал проводниците в пункт за изкупуване на метали. Изготвена по делото съдебно-оценителна експертиза показва, че те са на стойност 130,52 лв.

Държавното обвинение посочва, че за времето от 05.06.2010 г. до 12.06.2012 г. той е извършил още няколко кражби. С помощта на тесла извадил тухли от стена на гараж и през отвора проникнал в къщата на добричлия в Пряспа. Взел от там проводник и кабели, които също продал. Те са оценени на 25,08 лв.

При повторно проникване в къщата на същия добричлия, той отнел 2 електромотора и кабели, които са оценени на 81,33 лв.

На 02.12.2010 г. той се черпил с приятели в магазин. След като другите си тръгнали, се върнал вътре и докато продавачката приемала в склада стока, взел от касата 44 лв. и 8 кутии цигари „Кинг”, всичко на стойност 77,60 лв. Търговската работничка влязла в този момент и взела парите и цигарите от ръцете му. Тя сигнализирала органите на реда за инцидента.

На 31.12.2010 г. Ис С. бил на гости на Е. Т. и двамата се уговорили да извършат кражба на казан за изваряване на ракия от дома на жител на Пряспа. Около 19-20 ч. те проникнали в килера на къщата му като отворили врата, затворена с резе и взели 80 литров меден казан. Накривили го и го продали в пункт за изкупуване на метали. Стойността на отнетото според изготвената експертиза е 200 лв.

Два дни по-късно Е. Т. и Ис С. се уговорили да извършат кражба от дома на жител на Пряспа, за който другият знаел, че има електрожен. С помощта на метално изделие Е. Т. строшил катинара на гараж, проникнали в него и взели електрожен, дрелка, дамски велосипед и други вещи, чиято стойност възлиза на 467,95 лв.

След 2 седмици Е. Т. и Б. Т. се уговорили да извършат кражба от дома на втория пострадал. Проникнали през отвора в гаража му и взели метални вещи на обща стойност  41,67 лв.

Тримата подсъдими са направили самопризнания в досъдебното производство. Четвъртият участник в кражбите не е издирен, защото материалите за неговата престъпна дейност са разделени в отделно досъдебно производство.