Днес е Благовещение

Благовещение – наричан още Благовец - e празник за всички християни, независимо традицията и църквата, към която принадлежат - православие, католицизъм, протестантство - и едно от най-големите тайнства в християнството.Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

Днес е Благовещение
В България празникът Благовещение се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.).

Празникът се пада винаги през Великия пост и на него църквата разрешава риба, като по нашите земи това се е превърнало в традиция на този ден на трапезата да има риба - обикновено се приготвя рибник (риба с ориз). Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Съществуват и различни суеверия. Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи макар и в гнездото или ходи, това е лоша поличба.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне".

На празника празнуват с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Евангелина, Bангел.