Домашен арест за шофирал без книжка

Окръжен съд – Добрич измени в домашен арест наложената на 22-годишния Румен Д. Й. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по досъдебно производство по обвинение в това, че на 24.01.2012 г. в Добрич е управлявал лек автомобил „Хонда Сивик” в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление с Наказателно постановление, влязло в сила на 23.01.2013 г.

Домашен арест за шофирал без книжка
На 14.03.2013 г. Румен е бил привлечен като обвиняем, а на 15.03. 2013  г. Районен съд – Добрич му е наложил мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва този съдебен акт с аргумент, че мярката за процесуална принуда е изключително тежка. Степента на обществена опасност на извършеното от него деяние – нарушаване на Правилата за движение, без да има настъпили вредоносни последици, била ниска. Поведението му било укоримо, но то се дължало на младежка самонадеяност и лекомислие.

Представителят на държавното обвинение отбеляза, че деянието, за което е привлечен да отговаря Румен, е сторено в изпитателния срок на наложено му условно наказание и при условията на продължавано престъпление. Събрани били доказателства, че младежът е управлявал без книжка автомобил няколко пъти през януари и февруари 2013 г. Налагани са му и многобройни наказания по административен ред за нарушения на Правилата за движение по пътищата. Прокурорът поиска да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение спрямо Румен.

В последната си дума задържаният обясни, че е загубил право да управлява автомобил, тъй като нямал средства да плати наложена му финансова санкция за нарушение на Правилата за движение по пътищата. Той помоли за по-лека мярка за неотклонение като обеща пред съда, че няма да шофира повече.
 
Окръжен съд – Добрич след като изслуша становищата на страните и взе предвид представените по делото материали, установи, че не са налице основания за продължаване на наложената на 22-годишния мярка за неотклонение, тъй като тя не трябва да бъде репресивна. Задържането му под стража се явява необосновано тежка мярка за неотклонение и не съответства на повдигнатото му обвинение. Съдът аргументира този си извод с факта, че деянието, за което е привлечен да отговаря Румен, не е с висока обществена опасност. Той е съдействал на органите на реда. Има постоянен адрес. Съдът прие, че липсва опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Актът на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.