Оператор на тел. 112 наказан заради лошо отношение

Едно от кръстовищата в столичния квартала "Дружба" е организирано така, че там всеки ден да стават инциденти. Автомобилите, които идват от летището имат червен светофар, ако гледат нагоре, и зелен, ако гледат напред. Верен е само единият. В сряда поредната жертва на светофара капан е жена шофьор, ударена тежко от друг автомобил. Свидетел на инцидента веднага звъни на тел. 112.

Оператор на тел. 112 наказан заради лошо отношение

"Отговори ми оператор мъж, мъжки глас беше, при, което аз казах, че до кръстовището на бензиностанцията в ж.к. "Дружба - 2" има катастрофа. Казах да бъде изпратена линейка, защото мислих, че има пострадали. При което операторът ме попита за точния адрес. Аз му отговорих, че не мога да му кажа точния адрес и той ми каза, че ще остави сигналът ми без последствие.


 

Аз се ядоса и му казах, че ще го държа лично отговорен, ако не дойдат линейки на местопроизшествието. Той ми отговори, че мога да държа каквото си искам, при което аз реших, че не искам да комуникирам с този човек и затворих. След това същият човек ми се обади и ме попита дали ще му кажа точния адрес. Аз отново му обясних, че не знам точния адрес, а той каза "оставям сигнала ви без последствия".

 

Жената беше легнала на асфалта, очевидно изпитваше болка. Обадих се на 166, те приеха сигнала. По-късно минах, видях, че полицаите са тук, преместили са автомобилите и т.н. Това е едно малко безобразие, не може така да не се приема сигнал, тук имаше пострадали хора. Дори да няма, най-малкото трябва да се извести полицията. Ако става въпроса за административен адрес, то няма административен адрес. Ами ако стане катастрофа на "Хемус", как се съобщава за катастрофа на тел. 112? Това е безобразие. Това е чиста човещина, дори да не му дам никакъв адрес, той трябваше да приеме сигнала", разказва Георги.

 

"Изслушах много внимателно записа точно с този гражданин. Имаме една прибързаност, недобър тон към гражданина и една напълно разбираема негова реакция на неудовлетворение към отношението от страна на оператора, за което ние ще потърсим отговорност. Такова поведение не е оправдано, за което ще бъде потърсена отговорност към оператора", обясни инж. Цветомир Цеков от тел. 112.

 

Въпреки неучтивото отношение на служителя от спешния телефон, сигналът е приет, обработен и изпратен да всички институции в рамките на две минути след първото обаждане, защото в един и същ момент на различни оператори са се обадили няколко случайни минувачи. На мястото на инцидента са пристигнали линейка и полиция, а пострадалите са получили адекватна помощ.

 

От екипа на телефон 112 са категорични, че приемат абсолютно всички сигнали и вършат съвестно работата си. За подаване на сигнал не е необходим дословен адрес. От 112 споделиха, че твърде често са обект на гняв и ругатни от страна на гражданите, заради забавяне на извикана спешна медицинска помощ.

Важно е да знаем, че спешният телефон предава сигналите за медицинска помощ моментално, а причините за забавянето в повечето случаи е липсата на ресурс в спешните медицински центрове.