Забавянето на депото в Стожер ще доведе до екокатастрофа и тежки санкции

Сметището в село Богдан е предназначено да работи до изграждането на регионалното депо в Стожер. Капацитетът му ще бъде запълнен до 2 години.

Забавянето на депото в Стожер ще доведе до екокатастрофа и тежки санкции

Системата за твърди битови отпадъци, която предстои да се изгради край Стожер е разчетена за население от 230 хил. души, а животът на бъдещото депо е 30 години. Първата клетка, която бъде построена по проекта е със срок на експлоатация до 6 години, в зависимост от това колко рециклируеми отпадъци успеем да отделим. Поетапно ще се изграждат и други клетки, след рекултивация на всяка предходна. Там ще се извършват всички дейности по съхранение и оползотворяване на битовите отпадъци, като сепариране и компостиране. То трябва да бъде въведено в експлоатация до 31 декември 2014 г., съобщи екологът на общината и координатор на проекта Теодора Петкова.


 

p3130025_600 


Работата по проучването за новото депо е от 2003 г. и вече трябваше да бъде изпълнено. Ние отчисляваме около 750 хил. лв. на година защото не сме въвели регионалната система в Стожер и заплащаме тези пари за бъдещото рекултивиране на това депо, заяви зам.кметът арх. Пламен Ганчев. Ако бяхме го изградили преди две години – в рамките на предвижданията, щяхме да ползваме средства от Оперативната програма за настоящия планов период, който приключва т.г. за затваряне на депото в Богдан. Т.е. средствата, които се отчисляват от нас сега и отиват в закрита сметка в РИОСВ Варна са предназначени за бъдещото закриване на депото. С други думи ние всички плащаме данък за това че не въведохме депото по европейски стандарти навреме. След всички огромни препятствия, които преминахме, вече приключват процедурите за избор на изпълнител, което означава, че скоро ще бъде даден старт на строежа, съобщи още арх. Ганчев.

В момента от жители на Стожер има заведени 2 дела, но те не са ориентирани директно към проекта, а към решения на община Добричка, съобщи Петкова. Евентуално ново забавяне на изграждането на съвременно депо ще утежни положението ни. Санкцията, която страната ни трябва да плаща за липсата на такива системи, беше отложена през 2010 г., но догодина гратисният период изтича. Всяка община, която не е изградила навреме депо по европейските стандарти, започва да плаща глоби. Освен това е поставена пред риск от екологична катастрофа, защото отпадъците не могат да се изхвърлят другаде, освен в такива депа.