Гледат искане за замяна на пробация със затвор на шофирал без книжка

Окръжен съд – Добрич разгледа искане на Пробационния съвет при Районен съд – Добрич за замяна на наложеното на 33-годишния Самир М. Х. от с. Сливенци, община Добричка, наказание пробация с ефективно лишаване от свобода.

Гледат искане за замяна на пробация със затвор на шофирал без книжка

Пробационният съвет предлага той да изтърпи 1 година 2 месеца и 1 ден при строг затворнически режим за остатъка от 2 години 4 месеца и 3 дни на наложеното му наказание пробация.  



Районен съд – Добрич е признал Самир за виновен в това, че на 13.12.2011 г. по главен път с. Крушари – гр. Добрич, и на 07.03.2012 г. по околовръстен път на гр. Добрич в едногодишния срок от наказването му по административен ред с влязло в сила на 01.10.2011 г. Наказателно постановление, е управлявал лек автомобил „Форд Транзит” без съответното свидетелство за управление на моторно превозно средство. На 17.05.2012 г. той е бил  наказан с пробация с три пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 3 години, задължителни срещи с пробационен служител за същия период и да полага по 200 часа годишно безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 3 поредни години.


Самир е започнал да търпи наказанието на 29.05.2012 г. и до 20.11.2012  г. е  изпълнявал без пропуски първите две пробационни мерки, а по третата е отработил 12 часа. След това е преустановил явяването си в Пробационната служба. Справка от МВР показва, че е напуснал страната през ноември 2012 г.

 

Окръжен съд – Добрич разгледа днес наказателното дело, образувано по искане на Пробационния съвет, в отсъствието на Самир. Правото на защита му бе осигурено като съдът назначи определен от Адвокатска колегия – Добрич служебен защитник.


Представителите на Пробационния съвет и на Окръжна прокуратура – Добрич изтъкнаха умишленото неизпълнение на наложеното наказание и поискаха 33-годишният да изтърпи ефективно останалата част.
Адвокатът помоли при замяна на наказанието пробация съдът да наложи на подзащитния му условно лишаване от свобода. Той заяви, че Самир Х. очевидно е преустановил изпълнението на наказанието по икономически причини.


Окръжен съд – Добрич ще се произнесе в законния 30-дневен срок.