Започна изграждането на газопровода Добрич-Силистра

Реалната дейност по изграждането на газопровода Добрич - Силистра вече е факт.

Започна изграждането на газопровода Добрич-Силистра

Първата копка бе направена днес на площадката, предвидена за строеж на Автоматичната газорегулираща станция - Силистра (АГРС), до крайдунавския град.


 

dscn1386_600 

 

Символичното начало на строителството бе дадено от изпълнителния директор на  „Булгартрансгаз“ ЕАД Кирил Темелков. Дружеството има ангажимент към реализацията на проекта и е част от инвестиционната му програма. В събитието участваха областните управители на Силистра и Добрич Николай Димов и Желязко Желязков, народният представител Стефан Господинов, кметовете на общините Силистра и Добрич – д-р Юлиян Найденов и Детелина Николова, както и партньори на „Булгартрансгаз“, които имат конкретни ангажименти по изграждането на съоръженията.  
    

Газопроводът ще е с дължина 80 км., с диаметър 350 мм. и капацитет за пренос на 100 000 м3/час.


Кирил Темелков припомни, че „Булгартрансгаз“, разполага с разрешение за строеж на газопровода от месец декември 2012 г. Увери, че е налично цялото оборудване за газопровода, и че са налице всички условия за  ефективна дейност. Гарантира, че до края на 2013 г. газопроводът от Добрич до Силистра ще бъде изграден.


Общата стойност на проекта „Изграждане на преносен газопровод - високо налягане Добрич-Силистра“ и автоматична газоредуцираща станция (АГРС)-Силистра“ е 12 286 000 евро. От тях – 9 214 000 евро са от Международен фонд “Козлодуй”, чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, а съфинансирането, от страна на “Булгартрансгаз” ЕАД, е в размер на 3 070 000 евро.  

 

Реализацията му дава възможност за газифициране на общините по трасето на газопровода - Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар, Силистра.

 

dscn1385_600