Започва дело за компютърно престъпление срещу 21-годишен каварненец

Окръжен съд – Добрич е насрочил за разглеждане на 01.03.2013 г. наказателно дело срещу 21-годишния Атанас Ат. Ат. от Каварна. Той е подсъдим по прокурорско постановление, с което се иска да бъде признат за виновен в извършване на компютърно престъпление.

Започва дело за компютърно престъпление срещу 21-годишен каварненец
Разследването е установило, че на 02.05.2012 г. Атанас направил опит да влезе в електронна поща, регистрирана през 2002 г. от софиянка, от собствения си компютър. Въвел погрешна парола и не успял. След това получил достъп до таен въпрос и влязъл от в електронната пощенска кутия на свидетелката в сървъра на софийска фирма. Той се снабдил с паролата чрез профила й във „Фейсбук”. После променил данните в паспорта на електронната кутия и влязъл в профила на свидетелката във „Фейсбук”, като го използвал около 10-15 мин.
 
По същото време  жената се опитала да влезе в профила си, но не успяла. Появило се съобщение, че е сгрешила паролата. След това се опитала да влезе в електронната си пощенска кутия, но пак не могла. Получила същото съобщение. Тя се обърнала за съдействие към ГДБОП. Служителите на реда я посъветвали да се обърне към администратора на пощенския сървър. Там й направили разпечатка на историята и хронологията на влизания в електронната й поща. Справката показала, че е осъществен достъп от IP адрес, използван от подсъдимия.

Държавното обвинение иска Атанас да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Прокуратурата посочва, че престъплението е извършено при смекчаващи вината обстоятелства – чисто съдебно минало, липса на други наказателни производства и добри характеристични данни на подсъдимия. Предвид това, той може да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи глоба.

Към момента на извършване на деянието Наказателният кодекс предвижда наказание глоба до 3 хил. лв.