И БАБХ погна „Сладките” далавераджии

Инспектори от областните дирекции по безопасност на храните в Хасково и Добрич, съвместно с органи на МВР, извършиха внезапни проверки на нерегламентирани складове и обекти, съобщават от БАБХ.


И БАБХ погна „Сладките” далавераджии
След подаден сигнал е проверен обект за производство и бутилиране на оцет, намиращ се в село Приморци, община Добричка, експлоатиран от фирма „Венци Трейдинг” ЕООД.

Установено е, че обектът е  регистриран по Закона за храните и материално-техническата му база и технологичното оборудване са в съответствие с българското законодателство. В същото време в хода на проверката става ясно, че в складовото помещение за съхранение на готова продукция са налични значителни количества опаковани храни – ориз, боб, грис, леща, грах, брашно, захар, трапезна сол. Те не са вписани като групи храни в удостоверението за регистрация и не касаят дейността на обекта. Предоставените на проверяващите  фактури за част от опакованите храни не са достатъчни за извършване на проследяване, поради липса в тях на партидни номера. При проверката на част от опакованите храни, които не са  произведени в предприятието, се установиха количества с изтекъл срок на годност.

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, Специализираната прокуратура, Национална служба  полиция, Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите, извършиха внезапна проверка в град Харманли на два нерегламентирани обекта /гаражи/, товарен автомобил и Цех за бутилиране на растителни масла.

Установено е съхранението на значително количество храни без придружаващи документи и с етикети, които не съответстват на българското законодателство. Сред възбранените храни са: слънчогледово олио и зехтин, боб, ориз и жито за варене, фиде макарони и спагети, захар, лютеница и бяло пшеничено брашно, морска и готварска сол, безалкохолни напитки и бутилирано вино.

По-рано днес ви съобщихме, че организирана престъпна група за източване на ДДС е разкрита при мащабна съвместна операция „Сладки“. Арестувани са четирима души, сред които Пламен Недев от Добрич, собственик на цех за бутилиране на оцет. Пред НАП са отчитани фактури за фиктивни вътреобщностни доставки на захар и олио към Румъния. Установено е, че разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.