Силният звук на рекламите вече няма да ни стряска

От 30 юни 2013 г. силният звук на рекламите по родните телевизии, който е писнал на бг-зрителите, ще спре. Това е крайната дата за нормализиране на звука на рекламите, предвидена в Общо споразумение на индустрията, подписано между рекламодатели, комуникационни агенции и доставчици на аудио-визуални медийни услуги.

Силният звук на рекламите вече няма да ни стряска
Това трябва да стане факт, тъй като днес /6 февруари/ трите страни в индустрията ТВ реклама - рекламодатели, комуникационни агенции и доставчици на аудио-визуални медийни услуги обединиха усилията си, за да отговорят на обществените очаквания и подписаха споразумение, с което се въвежда единен стандарт за регулация на нивата на звука на рекламите.
 
Прилагането на стандарта за силата на звука ще осигури изравняване на звука на отделните елементи в програмите на телевизиите, включително рекламите.
 
Това отговаря непосредствено на зачестилите потребителски оплаквания от драстичната разлика в звуковите нива на излъчваната в ТВ програми реклама спрямо останалите програмни елементи (филми, новини и публицистика), обясниха от СЕМ.
 
Новият стандарт ще бъде въведен постепенно, като от 01 април 2013 г. комуникационните агенции - членове на БАКА (Българската асоциация на комуниационните агенции), ще прилагат правилата при изработката на всички рекламни клипове, предназначени за телевизиите.
 
Задължение на ТВ операторите ще бъде въвеждането на ефективен контрол по спазване на изискванията на стандарта, като крайната дата за въвеждането на пълен контрол върху звука на рекламите е 30 юни 2013 г.
 
Регулирането на звука на рекламата в програмата на телевизиите ще бъде задължително независимо от метода на разпространение.
 
Стандартът е разработен на основата на Препоръка на ЕС по радиоразпръскване относно нормализиране на звука на програмите и допустимите максимални нива.