Решено: 4-годишните – задължително на забавачка!

4-годишните ще ходят задължително на предучилищна. Това решиха окончателно депутатите на фона на протестите на родители и опозиция.

Решено: 4-годишните – задължително на забавачка!
Според приетите текстове малчуганите ще започват предучилищното си образование задължително в годината на навършване на 4-ата си година. Новият ред влиза в сила от 2016 година.

Заради недоволството на родителите управляващите склониха да направят изключение и да разрешат 4-годишните малчугани да се обучават и в къщи. Това, обаче, предстои да бъде дискутирано и прието в следващи текстове от закона. Тази разпоредба също беше атакувана от майките и опозицията заради неяснотите къде трябва да се подаде заявлението за това, как ще се доказва, че детето е покрило стандартите и др. Решението за задължителната 4-годишна забавачка беше взето след тридневни ожесточени препирни между депутатите.
 
„Законът дава всички основания и шансове всеки един родител да бъде удовлетворен като участник и партньор в процеса на обучение на децата”, обяви в началото на разискванията депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова.
 
Светотатство е да слушам, че някой ще учи дете на 4 години и че ще му прави учебна програма. Няма ли трезвомислещ в тази зала, който да спре този абсурд”, възмути се пък лидерът на ДСБ Иван Костов. „Ако детето ще придобива учения на 4 години, защо ще ходи на училище”, попита още той.
 
„Децата трябва да се гушкат, когато са на тази възраст, трябва да се обичат, да се научат да обичат, а не на абстракцията на числата, която някой чиновник е написал. Правите безобразие спрямо тези малки български граждани”, допълни Костов.