България е на 60-о място по икономическа свобода в света

За 19-а година Хонконг е признат за най-свободна икономика в света, сочат оповестените днес резултати от ежегодно изследване, което правят американската фондация “Херитидж” и вестник “Уолстрийт джърнъл”.

България е на 60-о място по икономическа свобода в света
По използвания за класацията “индекс за икономическа свобода” Хонконг получава 89,3 точки от 100 възможни. Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, факторът корупция.

България е на 60-то място по икономическа свобода в света. Това показва индекса за 2013 г. на института фондацията, базирана във Вашингтон. По-добри условия за бизнес предлагат Румъния, Албания и Македония, които са непосредствено преди нас в класацията. От съседите ни на Балканите Гърция и Сърбия са далеч назад, съответно на 117-то и 94-то място. Ние сме в средата на класацията, където от 36-о до 85-о място страните са определени като "средно свободни" ("moderately free").
 
____10.1.2013_._131555_600 
 
Институтът критикува България заради ширещата се корупция, като по този показател представянето на страната ни се е влошило с 3,0 точки спрямо миналата година. Отстъпление е констатирано и по показателите свобода на работната ръка с минус 9,4 точки и свобода на търговията с минус 0,3 точки. Не са констатирани промени в представянето спрямо миналата година в областта на правата върху собствеността, инвестиционната и финансовата свобода. Институтът отбелязва напредък по показателите фискална свобода (+0,4 точки), държавни разходи (+13,9 точки), свобода за бизнес (+0,9 точки) и валутна свобода (+0,8 точки).

Херитидж Фондейшън пише, че повишаването на общия рейтинг на България с 0,3 точки се дължи на подобрения в управлението на държавните разходи, които компенсират намаляването на свободата от корупция и свободата на работната ръка. Институтът допълва, че въпреки трудната глобална икономическа среда, която забави икономическия растеж в последните години, България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата дейност и същевременно е предприела стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина. Държавният дълг и публичният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският и корпоративният данък са много конкурентоспособни. Политиката на отворен пазар стимулира притока на търговия и инвестиции. Полагат се усилия за съживяване на блокирания приватизационен процес.

Институтът обаче предупреждава, че са необходими трайни усилия за реформи, за да се заздравят основите на икономическата свобода и да се гарантира жизнено икономическо развитие в бъдеще. Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса, а ширещата се корупция продължава да предизвиква безпокойство, отбелязва Херитидж Фондейшън.

Страната ни е класирана на 13-то място по фискална свобода и на 97-о място по държавни разходи съответно с 94,0 и 64,2 точки. Данъкът върху доходите и корпоративният данък са 10%. Общата данъчна тежест се равнява на около 20% от общия вътрешен доход. Държавните разходи съставляват 34,6% от общия БВП, но дефицитите достигнаха 2,1% от БВП. Държавният дълг остава доста нисък, около 17% от БВП.

Институтът поставя България на 11-то място по свобода на търговията с 86,8 точки, на 79-то място по инвестиционна свобода с 55,0 точки и на 40-то място по финансова свобода с 60,0 точки. Той отбелязва, че чуждестранните и местните инвеститори са равнопоставени, но своеволната бюрокрация е пречка за по-динамични инвестиционни потоци. Финансовият сектор остава стабилен и добре капитализиран. Приватизацията на държавни банки завърши, а кредитите като цяло се отпускат въз основа на пазарните принципи.

Хонконг остава най-свободното място за правене на бизнес, а в топ десет са поставени още Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Мавритания, Дания и САЩ. От големите икономики в Европа Великобритания е поставена на 14-то място, Германия е на 19-то, а Франция е едва на 62-ро. Континентален Китай е на 136-о място, а Русия - на 139-о, от 177 страни и територии, включени в изследването. На дъното на класацията са Северна Корея, Куба, Зимбабве и Венецуела.