Петорка обирджии - с шанс за споразумение с прокуратурата

Окръжен съд – Добрич даде възможност на петима подсъдими за грабеж и кражби да сключат споразумение с прокуратурата

Петорка обирджии - с шанс за споразумение с прокуратурата
Добричкият окръжен съд даде срок до 28.02.2013 г. да бъде сключено споразумение за решаване в досъдебното производство на наказателното дело срещу пет лица, обвиняеми за грабеж на британско семейство, 9 кражби от жилища, включително от още пет британски граждани, за противозаконно отнемане на моторно-превозно средство и за държане на оръжие.
 
Искане за това бе направено от името на петимата подсъдими – 28-годишният Георги Д. Г и 31-годишните Стоян Ал. П. и Красимир Ст. В. от Добрич, Мариян Г. Г. на 48 години от Дончево и Росен Ст. К. на 33 години от Карапелит. Адвокатът на Георги каза пред съда, че всички подсъдими имат желание и да заплатят нанесените щети. Това е задължително условие, за да се възползват от института на споразумението.
 
По тази причина и предвид изявление на подсъдимия Мариян, че се отказва от назначения му служебен защитник, Окръжен съд – Добрич не даде ход на процеса днес. Съдът обаче задължи 48-годишният да представи в 7-дневен срок писмено доказателство за упълномощаване на защитник. Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич припомня, че при даване на ход на процеса на 31.05.2012 г. единствено Мариян се призна за виновен.
 
Според обвинителния акт Георги отговаря пред закона за 12 престъпления, а отнетото от него имущество е на стойност 51 555 лева. Мариян е привлечен да отговаря за 3 деяния с отнето имущество на стойност 4 930 лв. Росен е обвиняем за грабеж и 5 кражби на обща стойност 24 000 лева. На Стоян П. са повдигнати обвинения за четири кражби за имущество на обща стойност 26 000 лв. Красимир също е участвал в грабежа на британците от Богдан и е посъдим за още 4 кражби на обща стойност 6 835 лв.
 
По делото не са приети за съвместно разглеждане предявените четири граждански иска от четирима британски граждани и добричлия. Мотивът на съда бе, че това би затруднило наказателния процес, а пострадалите могат да търсят правата си пред гражданския съд. Съдът конституира като частни обвинители двамата пострадали при грабежа в Богдан.