Съдът гледа искане за замяна на пробация с условно лишаване от свобода

Окръжен съд – Добрич разгледа предложение на Пробационен съвет при Районен съд – Каварна за частична замяна на наказание пробация на 19-годишния Станимир К. Ст. от град Каварна.

Съдът гледа искане за замяна на пробация с условно лишаване от свобода
На 22.03.2012 г. той е признат за виновен в това, че в периода януари – октомври 2011 г. в Каварна е извършил 9 кражби на велосипеди и кражба на CD-плеър и флаш памет, всичко на обща стойност 1320 лв. Станимир Ст. е наказан с три пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца, задължителни срещи с пробационен служител за същия период и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа за 1 година.

Той е започнал да изпълнява наказанието на 30.03.2012 г., след което е допуснал 14 нарушения на първата пробационна мярка и не се е явил на 5 срещи по втората. За реализиране на третата пробационна мярка било сключено споразумение между Станимир и община Каварна, като му бил определен обект Обредния дом в Каварна. Той не е отработил нито час с обяснение, че имал работа. Пробационният съвет уточнява, че неизтърпяната част от наказанието е общо 20 дни. Според инспекторите младежът съзнателно и умишлено е нарушавал изпълнението на наказанието и няма желание да го изпълни докрай.

Пробационният съвет на Каварна поиска съдът да замени неизпълнената част от наказанието с 10 дни условно лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. Те мотивират предложението си с младата възраст на осъдения и с факта, че няма други осъждания.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич подкрепи искането и заяви, че са налице основания за определяне на условно наказание на Станимир.

Адвокатът му помоли да бъде определен минимален срок за отлагане на изтърпяването на наказанието. Според него условното наказание ще има по-добър възпитателен ефект, докато евентуална ефективна присъда би се отразила негативно на психиката на младия човек.

Окръжен съд – Добрич ще обяви решението си в законния 30-дневен срок.

Станимир Ст. има средно образование, не е семеен.