Развалят 4 сделки за строежи по Черноморието в Добричко и Бургаско

Въвежда се пълна забрана за строеж върху дюни не само върху терени в зона "А", но върху такива в зона "Б"

Развалят 4 сделки за строежи по Черноморието в Добричко и Бургаско
Там няма да се строи, независимо дали става въпрос за общински, държавни или общински терени.
 
Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова след среща при премиера, в която участваха представители на екоорганизации и министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова. Промените ще бъдат записани в закона за Черноморското крайбрежие.

Започнатите и вече финализираните процедури ще бъдат прекратени, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.
 
Става въпрос за 4 сделки в Бургаско и Добричко, които са довършени от това правителство, но наследени от предишното. Има още около 3000-3500 отворени процедури.
 
Всички те ще бъдат стопирани по силата на стария закон, а след промените просто няма да бъде възможно да бъдат продължени, допълни Найденов.
 
Освен това, екоминистерството ще работи върху изготвянето на дефиниция за това що е то "дюни" - в законите за защитените териториии и в закона за биоразнообразието, допълни Павлова.

Екочиновниците трябва да направят и регистър на дюните в страната, които да бъдат вписани и в кадастрите.
 
В отговор на упрека, че след като Тройната коалиция да е подписвала скандалните сделки през 2007-2008 г., то правителството на ГЕРБ три години си е траяло и е оставило вратичките в закона за горите от 2011, Мирослав Найденов посочи, че това е станало, защото държавата трябвало да извади 100 млн. от хазната, за да плати на инвеститорите промяната на предназначението на имотите, извадени от горския фонд, тъй като сумите се внасят още в началото на процедурата.

Сега тази цена ще бъде заплатена, защото такъв е общественият интерес, призна земеделският министър.

Той допълни казаното от премиера, че до часове ще бъде уволнен шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, понеже не обърнал внимание на сигналите за нередности, които постъпили в подопечното му ведомство. Той е представител на висшата администрация и няма нужда от предизвестие, освобождава се веднага със заповед на министъра.
 
Нона Караджова пък се оправда със закона, че не може веднага да освободи директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, защото, ако е без предизвестие, след два месеца съдът ще го върне отново на работа. Тя обаче обеща да има наказания и в нейния ресор. Караджова също се похвали, че достатъчно адекватно екоминистерството брани пясъците в защитените територии, като припомни спасените от строителство Камчийски пясъци през 2009 г. Тя допълни още, че са спрени и устройствените планове на Царево, Созопол, Поморие и Несебър.
 
Екоминистърката каза още, че с природозащитниците са се договорили да подават сигнали във ведомството й, ако има дюни, които са останали извън защитените територии - за да бъдат включени.
 
Представителите на екоорганизациите останаха доволни от договорените законови промени, но предупредиха да се вземат мерки по-навреме, за да не се налага, като в случая в Несебър, решението да се взима от министър председателя, по думите на Петко Цветков от "Биоразнообразие".