Зрънце любов за пойните птици в Добрич

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Добрич се включва официално днес в националната кампанията за зимното подхранване на дивите пойни птици „Зрънце любов“.

Зрънце любов за пойните птици в Добрич
Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. С всяка година популацията на полското врабче, големия синигер и други пойни птици намалява тревожно. За да помогне на птиците БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси.

В кампанията може да се включи всеки като направи хранилка и я постави на балкона, пред дома си или в най-близкия парк и редовно я пълни със семена. Хранилка може да се направи от пластмасова бутилка, дърво или други материали. Семената задължително трябва да бъдат сурови и несолени. Слънчогледът е една от най-подходящите храни поради високата си енергийна стойност, от която птиците се нуждаят през зимата.

Инициативата се организира за трета поредна година от доброволците на БДЗП в Добрич, които тази зима ще поддържат над 20 хранилки в Центъра за защита на природата и животните, градски парк Св. Георги, училищни дворове, детски градини и други части на града. Семената за подхранване са закупени със събраните средства от благотворителния коледен базар за ръчно изработени подаръци от ученици и учители от ОУ Стефан Караджа и СОУ Дора Габе, който се състоя в началото на декември. Друга част от семената са дарени от зърнопроизводители от област Добрич и Сдружение Ловно рибарско дружество - Добрич. Учениците от частна профилирана гимназия Леонардо да Винчи също подкрепиха инициативата като организираха дарителска акция за събиране на средства за закупуване на семена.

За първи път в рамките на кампанията за подхранване на птиците ще бъдат поставени и хранилки за кълвачи. Те са изработени от дърво и метална мрежа по време на бригадата, която БДЗП организира през октомври в зоопарка. За подхранването на кълвачите ще бъдат използвани фъстъци. Специалните хранилки ще бъдат поставени в Центъра за защита на природата и животните.

Всеки участник в „Зрънце любов“ може сподели информация за броя и видовете птици, които се подхранват в Добрич чрез специална онлайн форма, публикувана във фейсбук страницата "Птиците на Добрич". Събраните данни ще бъдат обработени след края на периода на подхранването и ще послужат за създаване на карта с видовете птици, които обитават Добрич.

Тази година кампанията за подхранване на пойните птици дава възможност на представителите на бизнеса в Добрич да изразят своята социална отговорност към природата като осиновят хранилка, която се поддържа  от доброволци на БДЗП. Първият осиновител е хотелски комплекс Резиденция. Стойността на осиновяването се равнява на цената на количеството семена, необходими за поддържането на хранилката.

Периодът на подхранване ще продължи до края на месец март следващата година.

Още информация за птиците в Добрич, как се прави хранилка, къде и как се поставя, може да научите от фейсбук профила "Птиците на Добрич".