Сеизмолог: Няма пряка връзка между трусовете от 2 и 3 декември

Първият е в Камчийската сеизмична зона, вторият в Калиакренския разлом

Сеизмолог: Няма пряка връзка между трусовете от 2 и 3 декември
Според сеизмолога доц. д-р Емил Ботев няма пряка връзка между земетресението от 2 декември в 22.10 часа и земетресението от 20.58 часа на 3 декември. Причината била различните им сеизмични зони и различната им сила. Земетресението от 2 декември е част от Камчийската сеизмична зона, принадлежаща към Южномизийската разломна зона. Тя е контакт между Стара планина и Мизийската плоча, като направлението на разломите на земетресението от неделя са в посока изток – запад.

На следващия ден – 3 декември, се е проявил пък Калиакренския разлом, който е част от Шабленската сеизмична зона. Точният епицентър на земния трус е 15 км в акваторията на Черно море срещу селата Камен бряг и Тюленово.
 
Доц. д-р Ботев смята, че в магнитудите на двете земетресения има голяма разлика – трусът от Камчийската сеизмична зона е с максимален магнитуд около 3 по Рихтер, а този от Шабленската сеизмична зона е със сила от 4,6 по Рихтер.

И ако се приеме, че разликата в магнитудите на двата земетръса е около магнитуд и половина, тогава енергията на земетресението от 3 декември е с около 50 пъти по-голяма от предишното. Следователно двете земетресения са несъпоставими по сила и не може да се говори за пряка връзка между тях, обясни Емил Ботев пред медии.