Родителите нехаят за свободното време на децата, училището е длъжник

В разширено пленарно заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) беше представен анализ от анкетно проучване, свързано със свободното време на учениците от Добрич.

Родителите нехаят за свободното време на децата, училището е длъжник

В заседанието участваха членове на МКБППМН, обществени възпитатели, педагогически съветници, председателят на Комисията по наука и образование към Общински съвет Атанас Недялков. Анкетното проучване беше проведено сред подрастващи от гимназиите, средните и основни училища в града. Целта на проучването е да се анализира ролята на свободното време за развитието на личността на децата, да се проследят най-предпочитаните от тях дейности през свободното им време, да се направят предложения за по-рационалното му използване. Резултатите от него показват, че подрастващите разполагат с много свободно време, особено по време на ваканциите. Наблюдава се тенденция към занимания и проявени интереси, които не изискват особени усилия и интелектуален капацитет.


 

Училището все още е длъжник на децата по отношение ангажираността им в извънучебно време чрез подходящи и интересни за тях дейности. Родителската активност е ниска, когато трябва да се организира и насочи позитивно свободното време на децата. Изводите от анкетата ще бъдат използвани при допълване на Общинската стратегия за закрила на детето и Стратегията за превенция на престъпността сред малолетните и непълнолетните. Обобщените данни ще се ползват и при разработка на местни политики за работа с децата, ще се разшири участието на подрастващите в тях и ще бъдат отразени в портала „Общината – приятел на детето”, чийто член е Община град Добрич.


Изказани бяха становища, че в училищата трябва да има повече информация за организираните младежки мероприятия в общината, клубове, школи, формации, в които да се включат подрастващите. Нерационалното пропиляване на свободното време е предпоставка за прояви на асоциално поведение.


По време на заседанието бяха представени и резултатите от съвместния проект на МКБППМН и Сдружение „Ред и сигурност” – „Искам и мога да бъда по-добър”. Проектът се реализира по време на лятната ваканция на децата, финансира се от общината и в него бяха включени 20 ученика на възраст от 12 до 17 години. Чрез заложените дейности и мероприятия беше организирано свободното време на децата, продължи възпитателният надзор над тях. Те придобиха нови знания и умения. С родителите им бяха организирани психологически тренинги и консултации, с цел повишаване родителската отговорност и капацитет.