Оставиха в ареста обвиняем в крупна кражба от държавата

Окръжен съд – Добрич не уважи молбата на 33-годишния Радко П. Г. от Силистра за изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража в по-лека и го остави в ареста. Той е привлечен като обвиняем за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Оставиха в ареста обвиняем в крупна кражба от държавата

Радко е разследван за отнемане на тръби от съоръжение магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на град Добрич, извършена в съучастие с лице от София и посредством други лица, в периода от ноември 2011 г. до м. март 2012 г. Щетата е оценена на 70 500 лв.



Той обжалва наложената му на 20.09.2012 г. мярка за неотклонение с аргумент, че към момента не може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което е привлечен да отговаря. Претендира, че е дал подробни обяснения, че като собственик и управител на търговско дружество, той има ангажименти по сключени договори и спрямо работещите при него, както и необходимостта да се грижи за семейството си. Защитникът му изтъкна също чистото съдебно минало на 33-годишния, след настъпила реабилитация за деяния, сторени предимно като непълнолетен.


Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич оспори изцяло твърденията на защитата и поиска молбата за изменение на мярката за неотклонение да бъде отхвърлена. Държавният обвинител заяви, че делото се води в разумни срокове, извършени са много процесуално-следствени действия и предстои изготвяне на експертиза и приключването му.


Окръжен съд, след като обсъди и прецени становищата на страните, прие за неоснователна жалбата за изменение на мярката за неотклонение. Съдът обърна внимание, че той е обвиняем за кражба на тръби от съоръжение с регионално и национално значение. При първоначалното задържане на 33-годишния, както и при осъществения въззивен контрол, Окръжен съд – Добрич и Апелативен съд – Варна са обсъдили и приели наличието на обосновано предположение, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Двете съдилища са взели предвид, че разследването не е приключило и съществуват неизяснени обстоятелства по причинените с кражбата щети, а също за участие на обвиняемия в други подобни случаи, осъществени на територията на страната. Съдът посочи, че вече е взел предвид семейното и имотното състояние, както и професионалната дейност на Радко. Съдебният състав намира, че те не дават гаранция дали при по-лека мярка за неотклонение той не би извършил престъпление, свързано с подбуждане към лъжесвидетелстване, унищожаване на доказателства или друго.


Съдът определи 30-дневен срок, в който той не може отново да обжалва постановената му мярка за неотклонение.


Определението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 3-дневен срок.