Имоти в Каварна и Балчик в топ 5 на крупните заменки

Топ 5 на фирмите, облажили се със заменки при Царя и Станишев изнесе на пресконференция Александър Каракачанов. От Зелената партия настояват за приемане на Закон за отмяна на сделките със земи от 2001-2009 година.

Имоти в Каварна и Балчик в топ 5 на крупните заменки
Александър Каракачанов обяви на пресконференция днес, че още през 2010 година Зелената партия е внесла законопроект, с който да се обявят за невалидни всички заменки на гори и земи, които ощетяват с милиарди левове държавата. Според него става дума за 70 000 декара, заменени неравностойно, от което държавата е загубила близо 6 милиарда лева.В значителна част от случаите на подобни замени “Кон за кокошка”, извършени през периода 2001-2009 година, става дума за парцели в зони на Натура 2000. Това са територии с уникален ландшафт, които са били подарени на близки до властта лица и фирми, твърди Каракачанов.
 
Най-много земя са получили три фирми, двете от които са свързани с едни и същи собственици. Сред другите, които са се облажили от заменките, са известни имена като Христо Ковачки и Гриша Ганчев, изнесоха още от Зелената партия.
 
Топ 5

1. Христо Ковачки чрез “Грейд 2004” и “Ел Ем Импекс” – 2200 декара в Боровец
 
2. “Мирта инженеринг” – 1344 декара в Старо Оряхово. Собственик на фирмата е компания, която държи още няколко фирми, но данни са собствениците няма, защото е регистрирана в офшорна зона.

3. “Бета Форест” – 1264 декара в Старо Оряхово. Тази фирма има същите собственици като “Мирта инженеринг”.
 
4. Гриша Ганчев чрез “Литекс комерс” – 560 декара на брега на Черно море до Каварна и над 1000 декара в Пампорово и Несебър.
 
5. “Соутрейдинг” – 680 декара в Балчик. Фирмата е регистрирана на Вирджинските острови и се води на Николай Трифонов.