Сидеров: Президентът Плевнелиев да прекръсти Кърджали на Деловград

На редовната пресконференция на партия “Атака” Волен Сидеров съобщи, че е изпратил писмо до Плевнелиев, с което предлага прекръстването на Кърджали в Деловград, на името на генерал Васил Делов.

Сидеров: Президентът Плевнелиев да прекръсти Кърджали на Деловград

Сидеров се позова на на чл. 98 точка 13 от Конституцията на Република България, който дава право на президента да наименува обекти с национално значение и населени места. Със своите близо 12 хиляди бойци в битката при Кърджали, генерал Делов изтласква османската армия на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. През март 1913 участва в обсадата и щурма на Одринската крепост.


 

Генерал Васил Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело, участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и Отечеството и награден с четири ордена за храброст.

 

“За да уважим паметта на този достоен българин, “Атака” да предлага президентът Плевнелиев да прекръсти Кърджали на Деловград, тъй като в момента той носи името на османския пълководец Кърджа Али”, заяви Националист №1. Според него това е логично признание за делата на освободителя на града.

 

Лидерът на “Атака” припомни, че преди няколко месеца е предложил на Плевнелиев да прекръсти връх Мусала на връх Св. Иван Рилски, но до момента отговор липсва.