Високи добиви за пчеларите в Добричко

Между 25 и 30 кг. мед от пчелно семейство е средният добив в Добричко през тази година, съобщи областният председател на браншова организация "Български пчеларски съюз" Стойчо Стойчев.

Високи добиви за пчеларите в Добричко

За сравнение за страната е около 12-15 кг.


 

В някои райони на Добричко добивът е дори над 60 кг.

 

Над 2 000 са пчеларите в областта, според Стойчев, но поясни, че точният брой не се знае, заради незадължителната регистрация. Пчелните семейства в Добричко са 55-57 000.

 

Все още не е започнала активната кампания по изкупуване на меда, но сделки има и в момента - при цена на едро 4.00 - 4.20 лева, колкото бе и през миналата година, съобщи областният председател Стойчо Стойчев.

 

Цената на едро е ниска, тя е много под себестойността на меда, която е между 5 и 7 лева, пък допълни зам. председателят на Съюза на българските пчелари Янко Янков.

 

Той коментира още, че през миналата зима в страната и в областта са загинали 1/3 от пчелите. Янков заяви, че най-тревожно е положението в региона на Генерал Тошево - натровени са вече втора година пчелите в Средина, Пчеларово и други села. Той определи случая като криминален, но виновникът не е бил намерен.

 

Интересна съпоставка  между консумацията на мед в България и Сърбия направи Стойчев. И в двете страни производството е почти еднакво - 7-8 000 тона годинишно. И докато в Сърбия 6000 тона остават в страната, а само 1500-2000 е износът, в България е точно обратното - 6 000 тона мед се експортират, а 2000 се консумират от местното население.