Райконен спечели в Абу Даби

Фетел остана водач в класирането след трето място.

Райконен спечели в Абу Даби
Лудата нощ в Дубай поднесе изключително много емоции на феновете на Формула 1, а Кими Райконен спечели напрегнатото състезание. Втори се нареди Фернандо Алонсо, а с третата си позиция Себастиан Фетел остана лидер в генералното класиране на една точка пред пилота на Ферари.

Преди старта Фетел бе наказан да потегли от последна позиция. Това изключително усложни задачата му да се пребори за призовите места. В 10-ата обиколка на пистата влезе и кола за сигурност след тежък инцидент. В този момент Люис Хамилтън водеше колоната, Алонсо си бе проправил път до четвъртата позиция, а Фетел бе 14-и. Пилотът на Ред бул обаче допусна много тъпа грешка и заби колата си в предпазната ограда докато маневрираше да запази оптималната темперетура на гумите. Това наложи принудително влизане в бокса за смяна на носа на болида. Така Фетел отново се озова на последно място.

След подновяването на състезанието Люис Хамилтън продължи уверено да води колоната и да увеличава аванса си пред преследвачите. В 23-ата обиколка обаче електрониката в болида на Макларън даде дефект и Хамилтън отпадна, а колоната поведе Кими Райконен.

През това време Фетел продължи с отличното си каране и постепенно си проправи път към подиума. Ключов момент за него бе когато излезе на пета позиция, непосредствено зад съотборника си Марк Уебър. Тогава австралиецът бе повикан в бокса за смяна на гуми и отвори пистата за Фетел.

Едва в 52-ата обиколка обаче Фетел успя да се пребори с Дженсън Бътън след изключително чисто изпреварване. Така три обиколки преди края Фетел си осигури мястото на подиума, а спечелените точки му помогнаха да запази първото място в генералното класиране, макар и само с една точка преднина пред Алонсо. Всъщност в последната обиколка испанецът се бе залепил зад Кими Райконен и можеше да се бори за първото място, с което щеше да оглави класирането. В крайна сметка обаче неговото Ферари не бе достатъчно бързо, за да се стигне до изпреварване.

Четвърти остана Дженсън Бътън следван от Пастор Малдонадо, Кобаяши, Маса, Сена, Пол Диреста и Рикардо.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отново не успя да се пребори за точки и завърши на 11-а позиция.